България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Ген. Шивиков за конфликта в Украйна: България май пак застава на грешната страна

Правим се на по-големи ястреби дори от Америка, посочи той

23.02.2022 | 08:28 Редактор: Тодор Петров

"В пъти руската военна мощ превъзхожда украинската. Няма място за съпоставяне. Русия инвестира страшно много в развитието на съвременни военни технологии. Украйна разполага с морално и технологично остаряла военна техника, наследство от бившия Съветски съюз", заяви в "България сутрин" ген. Димитър Шивиков, бивш командир на 61-ва механизирана бригада.

Според него Владимир Путин и руският народ следват своя национален интерес. В случая защитавали своите етнически сънародници, които са преобладаващото население в целия Донбаски регион. 

"Този конфликт беше създаден изкуствено преди 7-8 години. Настроиха се едни срещу други украинци и руснаци на територията на Украйна. Връщане назад няма. Конфликтът няма да се разрасне, ще бъде гарантирана сигурността на Донецка и Луганска област", каза още ген. Шивиков пред Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че наблюдава как български политици и анализатори се надпреварват да защитават чужда кауза. По думите му България би следвало да бъде по-обрана в своя изказ и външни политики.

"Имам чувството, че пак заставаме на грешната страна. Правим се на по-големи ястреби дори от Америка. През 2003 г. Турция не разреши на САЩ да бъде използвана акваторията, територията и въздушното пространство на страната за нападателни действия срещу Ирак. Ето това е национално отговорно поведение", посочи ген. Шивиков.

"Русия има своето основание. Под давление на външни сили беше извършен държавен преврат в Украйна", отбеляза той.

Гостът в студиото коментира, че българските заводи произвеждат оръжия и боеприпаси не само за нуждите на Българската армия. Те преследват своята печалба и продават на международния пазар. 

"Няма информация, че нелегално е доставено на Украйна българско оръжие. Българската армия е със занижени способности, но в този ограничен ресурс тя достойно изпълнява ежедневните си задачи. В състояние е да допринесе значително за териториалната цялост на България", обясни ген. Шивиков.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

4
1 rate up comment rate down comment 0
тцтцтцтц
преди 4 месеца
Този да не би да каза в 8-мата минута " Дай боже този конфликт да се разрасне". За какво? За да имаш повече, какво да отразяваш ли? Сигнализирай за неуместен коментар
3
0 rate up comment rate down comment 0
Тигутика Тигухака
преди 4 месеца
Коментарът на "Тъпанара" е напълно безоснователен. Много по-опасното ще е признаването на македонизма официално, което готви сегашното българско правителство на ануууса Кирчо. Турция не е усвоила още Кюрдистан, та ще се занимава с кърджалийските чукари!? Сигнализирай за неуместен коментар
2
2 rate up comment rate down comment 0
0.з. поручик от РВ и
преди 4 месеца
Браво на генерала, имало все още достойни е чустни български офицери! Сигнализирай за неуместен коментар
1
4 rate up comment rate down comment 4
Тъпанар
преди 4 месеца
Турската военна мощ е в пъти над българската. В технологично и човешко отношение турците направиха много в последните години. Признаването на Хасковската и Кърджалийската народна република ще доведе до умиротворяване в райните ,населявани от етнически турци. Според генерала, Турция следва своят национален интерес и защитава преобладаващото турско население там. В България бе извършен преврат и Турция има своето основание. Сигнализирай за неуместен коментар