България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Целите на Путин - ликвидиране на свободна Украйна и предизвикателство към Европа

"Русия ще продължи да дестабилизира страните от Източна Европа", каза бившият военен министър Велизар Шаламанов

24.02.2022 | 07:55 Редактор: Жаклина Иванова

Президентът на Русия Владимир Путин обяви началото на "специална военна операция" в Донбас. Това се случи в реч, излъчена в телевизионен ефир. Какво следва?

"Това определено е война, която беше описана със своите цели от Путин в неговата реч. Целите са смяна на управлението в Украйна, ликвидиране на свободна и демократична Украйна, която се стреми към членство в НАТО и ЕС, както и отправяне на предизвикателство към Европа, че Русия няма да допусне по своите граници да има свободни и демократични страни. Оттук произтича и основният риск към България", каза бившият военен министър Велизар Шаламанов в ефира на "България сутрин".

По думите му целта на Русия е, ако постигне успех в Украйна, да продължи да дестабилизира страните от Източна Европа.

"Това беше очаквано от 2014 г., затова във Визия 2020, която прие тогава служебното правителство, на българското обществото бе предложен модел за развитие, който да повиши нашата устойчивост срещу такива рискове.  Ние пропуснахме 7 години и сега се налага да наваксваме, което е голямо предизвикателство", подчерта Шаламанов.

Той изтъкна пред Bulgaria ON AIR, че сега сме част от НАТО и ЕС и имаме повече инструменти да управляваме рисковете, но само ако сме силно интегрирани в механизмите им.

Бившият военен министър увери - план за действие в НАТО има.

"Трябва ни план за противодействие на дезинформацията, засилено контраразузнаване. Всеки път, когато има такава мащабна агресия, всички околни страни са подложени на дезинформационна кампания", уточни събеседникът.

Въоръжените сили и цялото държавно управление на Украйна са се готвили активно за такъв тип ситуация и агресия, отбеляза Шаламанов.

Запитан какво може да спре Путин, той каза: "Има само две неща, които може да спрат Путин. На първо място - украинската армия, която трябва да издържи на ракетните удари, на атаките от въздуха и при влизане в пряко сухопътно сражение да докаже, че може да защити своята територия. На второ място това е руското обществено мнение".

Шаламанов е категоричен, че за Украйна това е истинска отечествена война.

"Русия е призната като агресор в тази война. Последните 8 години украинската армия се готви целенасочено, получи достатъчно отбранителни въоръжения, боеприпаси", посочи бившият военен министър.

А за това какво да очакваме от НАТО сега, Шаламанов изтъкна, че трябва да гарантира сигурността, териториалната цялост, суверенитета на всички страни от НАТО, както и да бъдат изпълнени ангажиментите за подкрепа на Украйна. Според него НАТО трябва да окаже дипломатическа, военна и икономическа подкрепа на Украйна, когато престанат военните действия.

Той добави, че войски от НАТО и ЕС няма да воюват на украинска територия.

"Ние трябва да имаме готовност да осигурим подкрепа за българите в Украйна", завърши Шаламанов.

Ще бъде организирана евакуация от Украйна на всички желаещи българи. Това съобщиха от Министерството на външните работи. Повече информация може да бъде получена на телефоните на ведомството.

Гледайте целия разговор във видеото.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК