България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Керемедчиев: Путин следва сценария от Крим, ЕС не си е научил урока

Наложените санкции от САЩ и ЕС били половинчати и това успокоило руския президент

24.02.2022 | 08:32 Редактор: Тодор Петров

Бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев е разговарял със свои познати в Киев, които са се събудили от гърмежи и веднага са потеглили към Лвов. 

"Върви евакуация на населението на Киев. Това са предпоставки за таргетирани удари на Русия по военни обекти. В Донекц и Луганск става въпрос за военна инвазия. Руските сили унищожават военни обекти, които биха могли да бъдат използвани от украинската армия за подпомагане на украинските военни на изток", коментира той в студиото на "България сутрин".

По думите му това е второто ниво на общия план на Путин, който следвал сценария за Крим. Много сериозно направен план с евентуалните му противодействия.

"Путин видя, че наложените санкции от САЩ и ЕС бяха половинчати и това го успокои. По никакъв начин не нарушиха възможността на Русия да търгува и да има достъп до средства. Той видя, че номерът му мина и първата стъпка остана ненаказана, затова бързо предприе втора - да завземе колкото може повече територии и да се тръгне към преговори. Явно целта на Путин е смяна на управлението в Украйна. Не изключвам възможността за разцепление на Украйна", обясни Керемедчиев пред Bulgaria ON AIR.

Според него ЕС не си е научил урока от кризата в Крим, за разлика от Русия. ЕС тепърва започвал да взима мерки за диверсификация на доставките на газ от Русия. Европа ставала все по-зависима от Русия и доставките на въглища, петрол, газ, пшеница...

"Газохранилищата в Европа са почти празни", отбеляза Керемедчиев.

Запитан дали Украйна ще трябва да се справя сама в тази ситуация, той отговори: 

Подкрепата ще бъде само техническа. Русия постави едно от най-модерните си въоръжения на границата с Беларус, която е само на 140 км от Киев. Много е възможно доставките на оръжия и техника от натовските държави да бъдат възпрепятствани, поради покриването с щит от руските сили.

"Възможно е да се стигне до кръвопролития от двете страни. Украинската армия има около 250 хил. военнослужещи и още толкова резервисти. Решението за въоръжаване на цивилното население дава възможност за партизанска война, което ще доведе Русия да вдигне своите резервисти", каза още гостът в студиото.

Според него трябва да приберем в България много наши сънародници от Украйна.

Вижте целия разговор в следващото видео:

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 0
иванчо
преди 2 години
Не Путин следва сценария от Крим, а Украйна. Но този път в много по-смъртоносен вариант ... Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 1
Иван
преди 2 години
Майдана е първоизточника!!! Сигнализирай за неуместен коментар