МВнР: Паника в Киев - българите да си останат вкъщи, задействаме сухопътна евакуация

В някои части електричеството е спряно, очаква се да бъде прекъснат и интернетът

24.02.2022 | 12:13 Редактор: Жаклина Иванова

Според Външното ни министерство ситуацията в Украйна е нажежена и има паника. В някои части електричеството е спряно, очаква се да бъде прекъснат и интернетът.

От МВнР призовават българските граждани да останат по домовете си. Външният министър Теодора Генчовска не отлетя за Украйна какъвто беше планът. От МВнР обявиха, че 120 български граждани са заявили желание да бъдат евакуирани от Украйна.

"Задейства се планът за сухопътна евакуация. Ситуацията е динамична, списъкът с желаещите да напуснат Украйна се увеличава постоянно. Държим координация с останалите чуждестранни дипломатически мисии. Външният министър Теодора Генчовска разпореди нашите дипломатите от Полша, Румъния и Молдова да бъдат по граничните пунктове за осигуряване на безпроблемно преминаване на нашите сънародници. Има паника в Киев, сънародниците ни трябва да бъдат на адресите, които са посочи предварително, за да имаме постоянен контакт с тях", заяви Митко Димитров от МВнР.

Вече има огромни опашки от автомобили на граничните пунктове на Украйна, тъй като въздушният трафик е спрян, защото Русия използва крилати балистични ракети.

На границата със Словакия опашката от автомобили е над 12 км. Информацията, която постъпва в МВнР, постоянно се обновява и допълва.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК