България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Желязната завеса се спуска, Русия ще бъде изолирана от Запада

Ген. Попов: Основната мишена е правителството в Украйна

25.02.2022 | 08:06 Редактор: Тодор Петров

Желязната завеса започна да се спуска, заяви бившият началник на отбраната ген. Константин Попов по повод обявените военни действия на Русия срещу Украйна.

"Виждаме обявяването на режима в Русия за агресор, взимането на сериозни финансови мерки, налагането на санкции, спирането на дипломатическата комуникация. Всичко това говори за изолация на Русия от Западния свят. Най-вероятно в средносрочен план отношенията между Русия и Западния свят няма да се възстановят лесно", посочи той в студиото на "България сутрин".

Ген. Попов е категоричен, че основната мишена е правителството в Украйна. Путин ясно го каза: Украйна не трябва да бъде заплаха за Кремъл. Путин го постига решително и удачно, отбеляза гостът на Bulgaria ON AIR. 

"Украйна не предизвика тази война, и то в такъв мащаб. Центърът на тежестта е правителството, руските войски са близо до Киев. При овладяването на командните центрове и центровете на властта, целта на Путин ще бъде постигната - с инсталирането на ново правителство, което не е враждебно към Русия", обясни ген. Попов.

Според него Путин не иска да влезе с голяма сила и да причини много жертви и масови унищожения. Президентът искал да докаже, че Украйна е измислена държава, а украинци и руснаци са едно и също и могат да живеят заедно.

По думите му сегашната ситуация показва, че НАТО има своето бъдеще. Сега било времето сериозните лидери да формират следващите цели на НАТО. Ген. Попов не вижда скоро сблъсък и ядрен конфликт между НАТО и Русия.

"Санкциите не могат да уплашат Путин, защото няма как лично да го засегнат. Те може да засегнат обикновения руснак. Близките до Путин, когато са обявени за врагове, те ще стоят много близко до него, защото ако падне Путин, те също си заминават. Да говорим за опозиция в Русия е силно казано", каза още бившият началник на отбраната.

Той смята, че украинците трябва да изберат своя път - в каква система и в кой свят искат да живеят. Изпитанието било дали искат да са творци на собствената си съдба.

"Няма пряка военна опасност за България. Ефектите ще са видими и ще се отразят на всички нас, предвид промяната на ситуацията в Украйна и взаимосвързаността на Русия и Европа. Не може да си позволим, когато в Европа се случва такова нещо и в такъв мащаб, да останем безучастни и да се правим, че нищо не се е случило", подчерта Ген. Попов.

Одобрявате ли позицията на България срещу руската агресия в Украйна?

Да, категорично! Позицията ни е навременна и много точна.
15%
Реакцията ни закъсня, трябваше по-рано да заемем твърда позиция срещу руската агресия.
23%
Не трябваше да заемаме толкова остра позиция и да подкрепяме санкции срещу Русия!
43%
Неизбежни са тежките икономически последствия за България, каквато и позиция да бяхме заели.
19%
Общо 10009 гласа

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК