Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Пеканов: Руската икономика ще пострада от санкциите, но може да издържи дълго време

Според него проектът за "Северен поток 2" ще остане замразен

24.02.2022 | 20:44 Редактор: Теодора Патронова

Защо санкциите не уплашиха Путин? 

"Намираме се в много тревожна ситуация. Днес е много тъжен ден. Наблюдаваме нещо, което не сме си представяли скоро, че е възможно, инвазия в една суверенна държава. Нещо, което в Европа не сме мислили, че ще се случи отново. Много притеснителна ситуация е и е нормално да предприемем всички възможни мерки, за да отговорим на това предизвикателство. Това е нарушение на установения ред и на международните спогодби и е нормално ЕС да предприеме веднага някакви мерки", коментира бившият служебен вицепремиер Атанас Пеканов в "Денят ON AIR".

Той обърна внимание, че от 2014 г. има наложени санкции на Русия, които не са били особено ефективни.

 

"Санкциите имат важна символична роля. Досега те бяха от първия тип, които са по-скоро меки. Не бяха такива, които могат да осакатят руската икономика. Вече след днешните събития говорим за доста по-сериозен тип санкции. Те биха били доста по-болезнени. В сферата енергетика те ще бъдат болезнени и за двете страни. В други сектори на икономиката може да бъде болезнено за Русия. Доста важно е да видим дали ще стигнем до налагане на санкции по активи", обясни Пеканов пред Bulgaria ON AIR.
 
Бившият вицепремиер обясни, че санкции, свързани с платежната система SWIFT, не се дискутират, защото това ще нарани и двете страни. 

"Има страни от Европа, които са много зависими от руския газ. Това са основно Германия и Италия. Интересно е каква ще е тяхната позиция. Според мен трябва да се даде ясна позиция, че това, което се случва, е недопустимо. Тук спорните точки са такива - дали всички възможни санкции да бъдат веднага използвани, или да се използват само част от тях със заплахата да бъдат наложени още. Второ, дали по някакъв начин да се компенсират тези страни, които ще бъдат най-засегнати от санкциите, или не", каза Пеканов. 

Той поясни, че ако Русия "врътне кранчето", за нас ще бъде проблем, но не толкова голям, колкото за други страни.

"Поскъпване на цените в енергетиката ще доведе краткосрочно до още повече инфлационен натиск. Дългосрочно намалената икономическа активност, и от части възможната рецесия, всъщност има дезинфлационен характер. Възстановяването ще приключи и ще имаме отново загуби на БВП, и това ще намали натиска. Руската икономика ще пострада от санкциите, но тя се е готвила за това нещо и може да издържи относително дълго време", изтъкна Пеканов.

Според него за дълъг период време ще бъде замразен проектът за "Северен поток 2".

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 1
Joko
преди 2 години
Браво Пеканов, много си пЕкан ! Сигнализирай за неуместен коментар