България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Украинските власти отказали конвой на автобусите с българи, шофьори не искат да пътуват

Два автобуса вече извозват българи, четири са изпратени към Украйна, стана ясно от думите на Светослав Иванов, Димитър Димитров и Магдалена Милтенова

25.02.2022 | 07:50 Редактор: Елеонора Танева

Нощта в Одеса мина спокойно, не бяха констатирани взривове, каквито имаше във вчерашния ден. Много тежък ден беше вчера, но оцеляваме. Това заяви пред "България сутрин" генералният консул на България в Одеса Светослав Иванов.

В първия ден от военните действия е подготвена евакуацията на два автобуса с български граждани. Записани са 150 човека, които искат да напуснат незабавно. 

"Имаме готовност за още един автобус, ако успеем да се организираме днес. Освен изготвянето на списъци, трябва и безпроблемно преминаване през граничните пунктове. Има обаждания и от украински граждани. Приоритет са българските граждани. Няма проблем за хората от смесени бракове, но може да се окаже, че има проблем за мъжете, защото е обявено военно положение и предстои мобилизация", уточни генералният ни консул пред Bulgaria ON AIR. 

В консулството получават и списъци от българското МВнР на хора, които са регистрирани в рубриката "Пътувам за...".

"Вчера се обърнахме за съдействие към украинските власти, беше отказано да ни осигурят съпровождащ конвой до границата, 250 км са. Отказаха, тъй като вчера една ракета попадна в сградата на Националната гвардия. Пътищата на този етап са сигурни, не са разрушени. Имаме две възможности до границата, и двете сме ги проиграли", уточни Светослав Иванов.

Той се надява още 150-200 българи да бъдат подготвени и евакуирани през следващите часове. Оказва се обаче, че има проблем с намирането на шофьори, които да пътуват от България до Украйна, за да приберат нашите сънародници.

"Автобуси има много. Вчера тръгнаха 8 шофьора с 4 автобуса. Но над 30 шофьора отказаха да тръгнат", заяви Димитър Димитров от Камарата на автомобилните превозвачи. 

Вчера от бранша проведоха среща с транспортния министър Събев, на която обсъдиха евакуацията на българите от Украйна. С четирите автобуса, които пътуват натам, могат да бъдат извозени около 250 души.

"Редовните линии няма да бъдат спрени, стига автобусите да могат да преминават безпрепятствено граничните пунктове. Хората, които ще подпомогнат евакуацията, трябва да бъдат с ясното съзнание, че подлагат живота си на риск. Много шофьори отказват да пътуват. Ако не са те, ние няма какво да направим. Въздушното пространство е затворено, единственият начин е със сухопътен транспорт", коментира председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова.

Одобрявате ли позицията на България срещу руската агресия в Украйна?

Да, категорично! Позицията ни е навременна и много точна.
15%
Реакцията ни закъсня, трябваше по-рано да заемем твърда позиция срещу руската агресия.
23%
Не трябваше да заемаме толкова остра позиция и да подкрепяме санкции срещу Русия!
43%
Неизбежни са тежките икономически последствия за България, каквато и позиция да бяхме заели.
19%
Общо 10009 гласа

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК