И ваксинираните българи, пътуващи за Великобритания, задължително с отрицателен тест

Новото изискване е за всички над 12 г.

06.12.2021 | 15:27 Редактор: Елеонора Танева
И ваксинираните българи, пътуващи за Великобритания, задължително с отрицателен тест

Великобритания затяга мерките за пристигащи в страната. 

По информация на посолството ни в Лондон от 4:00 часа сутринта във вторник, 7 декември, всички, които влизат в страната от държави и територии, които не са в червения списък (включително България), трябва да представят отрицателен PCR или антигенен тест. Той трябва да е направен не по-рано от 48 часа преди заминаване. Новите изисквания се отнасят и за ваксинирани пътници, както и за деца на възраст над 12 години. Мерките се въвеждат във връзка с разпространението на Омикрон.

От авиокомпаниите ще се изисква да проверяват документите за направен тест преди излитане, както и за попълнен формуляр за локация на пътници. 
Българите, пътуващи до Великобританиятрябва също да изпълнят и следните изисквания:

Пътниците със завършен ваксинационен цикъл най-малко 14 дни преди пътуването трябва да резервират и заплатят PCR тест за Ковид-19. Той се прави до втория ден след пристигането, до получаването на отрицателен резултат хората се самоизолират.

Неваксинираните пътници трябва да резервират и заплатят PCR тестове за втория и осмия ден от пристигането си. Необходимо е те да останат под карантина за 10 дни у дома или на друго място, където са отседнали.  

Остава в сила изискването за попълване на формуляр за локализация на пътника рамките на 48 часа преди пристигането: https://www.gov.uk/provide-journey-contact-details-before-travel-uk. 

Тестовете при пътуването до Великобритания могат да се резервират на следния линк: https://www.gov.uk/find-travel-test-provider.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Лондон на телефони: +44 20 7581 3144; +44 20 7584 9400 или дежурни телефони в извънработно време: + 442075813144; + 442075849400.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК