Омикрон стресна света, Великобритания връща маските, Япония затваря граници

"Макар мнозина от нас да смятат, че са приключили с Ковид-19, той не е приключил с нас", заяви СЗО

30.11.2021 | 14:10 Редактор: Искра Ангелова

Новият вариант на коронавируса може да доведе до скок в инфекциите по целия свят. За това предупреди Световната здравна организация. Заради Омикрон Англия затегна мерките - маските отново са задължителни.

Но СЗО увери, че учени от целия свят работят денонощно, за да разбулят всички неизвестни около варината Омикрон. Опасенията са, че ако се окаже по-заразен или причинява по-тежко протичане на болестта, може да промени курса на пандемията.

"Самата поява на Омикрон е още едно напомняне, че макар мнозина от нас да смятат, че са приключили с Ковид-19, той не е приключил с нас", каза ръководителят на СЗО Тедрос Гебрейесус.

Заради новия вариант редица страни предприеха превантивни мерки и въведоха рестрикции. От днес границите на Япония са затворени за чужденци. Премиерът на страната обясни, че мярката ще действа, докато всички детайли около новия вариант бъдат изяснени.

"За да избегнем най-лошия възможен сценарий, затваряме границите си за всички чуждестранни граждани", заяви Фумио Кишида.

Великобритания също предприе мерки, като наложи забрана на полети няколко африкански държави. Има нови изисквания и за тестване.

"Ще изискаме от всеки, който пристига във Великобритания, да се направи PCR тест на втория ден от пристигането. До получаването на негативен резултат, ще трябва да се изолират. Ще искаме всички контактни на хора, заразени с Омикрон, да се карантинират за 10 дни", коментира британският премиер Борис Джонсън.

В Англия отново станаха задължителни маските в магазините, градския транспорт и обществени сгради. 

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК