България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Д-р Ботев за това как ваксинираните заразяват неваксинираните и кои маски са ефективни

"Маските с въглен не пропускат вируси", заяви хематологът

30.11.2021 | 08:55 Редактор: Искра Ангелова

Световната здравна организация определи вероятността за по-нататъшно разпространение в световен мащаб на новия вариант Омикрон като висока. Може ли този вариант да убие всички останали, появили се до момента?

"Ние никога не сме били толкова готови, колкото сме сега. Въпросът е във ваксините и дали те ще свършат работа. Нещата ще бъдат решени, защото САЩ са готови и ще направят ваксини, които ще бъдат панкоронавирусни - такива, каквито трябваше да направят в началото и нямаше да имаме проблем. В България имаме най-хубавите маски", каза хематологът д-р Чавдар Ботев в студиото на "България сутрин".

Той допълни, че имаме маски, които са направени с въглен от костилка на кайсия.

"Те могат да ползват 2 месеца, могат да се перат. Струват 9 лв. и са от много хубав плат. Те не пропускат вируси, този въглен действа, но това нещо някой да го е казвал? В целия свят са съвели PCR диагностика на бактерии и вуриси. Това при нас не се въведе. При нас микробиологията е една примитивна наука. Когато искам да докажа бактериална инфекция в белия дроб - ползвам PCR, готов, на 34 патогена, включително с резистентност", посочи Ботев.

Специалистът подчерта, че почти при всеки пациент, който е лекуван с антибиотици, той намира проблеми.

"Сега съм принуден да търся частни лица да се опитаме нещо да направим, да извършваме по-масово тази диагностика. А ние ако я имаме - няма да даваме тези глупави антибиотици. Всички, които са преболедували, ще бъдат защитени до голяма степен от новия вариант Омикрон. Тук проблемът е дали тези, които са имунизирани, ваксините ще ги предпазят. Има два варианта - да го преболедуваме, бидейки ваксинирани, или фронтален сблъсък с вируса. При него ще има много осакатени и много проблеми", категоричен е той.

По думите му при преболедуване ваксините пазят около 6 месеца.

"Ваксинираните са най-опасните хора за неваксинираните, защото ваксините са направени да пазят вътрешните органи, те не ви пазят лигавиците. И е особено опасно, когато си сложите третата игла, имунитетът се насочва в тази посока и много хващате вируса в дихателните пътища, и тези хора заразяват. В момента хората са масово заразени от ваксинирани хора. Имунизираните може да нямат симптоми, ходят на гости, заразяват близките си. Това са 90% от пациентите ми, те са в тежко състояние", добави д-р Чавдар Ботев.

Той заминава за Турция, за да представи маските с въглен и за да вкара PCR диагностиката.

"Ще помоля микробиолозите да направят национална стратегия за антибиотиците. България и Албания са единствените страни в Европа, които нямат такава. И ето го резултата - джипитата си изписват, без да знаят какво", възмути се хематологът.

И смята, че бустерната доза е нещо прекрасно за възрастните хора.

"Ако сте преболедували - аз държа 6 месеца да не се прилага. А дори бих посъветвал и година. А тези, които са млади, в повечето държави ваксината на Moderna е спряна за хората до 30 години. Ползва се Pfizer и Johnson and Johnson", коментира д-р Ботев. 

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
3 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 2 години
И пак - Турция. В България още се гъзим на началниците отвъд голямата локва. Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 1
Хм ...
преди 2 години
И само да ви спомена бегета въздушни, дезинформирате. Срамно! Сигнализирай за неуместен коментар
1
8 rate up comment rate down comment 3
Хм ...
преди 2 години
Хематолог ... маски с въглен от кайсии ... а въглен от дърво става ли? Или въглен от домат май ще е много ефикасен в маските ... ама трябва да сa по 10 лева. Нали бе Ботьо? И кой викаш значи заразявал. Въглена от кайсиевите маски или вътрешните органи на ваксинираните. А тия с антибиотици и те ли заразяват или само тия с носове и външни органи. Хм Ботьо ... *** ли си? Сигнализирай за неуместен коментар