Омикрон вероятно ще стане доминиращ, тестовете го хващат

Ваксинацията остава единственият изход, смята вирусологът доц. Любомира Николаева-Гломб

29.11.2021 | 13:40 Редактор: Здравко Черкезов

Новият вариант на коронавируса Омикрон настъпва във все повече европейски държави. Засега обаче не е засечен у нас. След Израел, Япония също затвори границите си. 

Учените са единодушни, че на този етап за новата разновидност се знае само, че е в пъти по-заразен от доминиращия Делта вариант. Проучванията сочат и че е възможно повторно заразяване с новата разновидност. 

"Южна Африка е страна, която беше тежко покосена и от Алфа варианта, и от Бета варианта. Много хора са преболедували. Прибавяме към това и 20% имунизирани – затова се предполага, че Омикрон е с по-висок потенциал за реинфекция", обясни вирусологът доц. Любомира Николаева-Гломб.

Въпрос на време е проучванията да отговорят на въпроса възможно ли е Омикрон да измести Делта варианта и да стане доминиращ. 

"Поради изключителната му заразност може да се предположи такъв епидемичен ход. Но тава също трябва да се докаже. Имаше варианти – Мю, Ламбда, които не просъществуваха дълго. Естественият подбор ги маргинализира. Не знаем какво ще стане, това е вариант, който ние познаваме от няколко дни", посочи доц. Николаева-Гломб.

Към момента се знае, че Омикрон има над 50 мутации. Лекарите в ЮАР съобщават, че засяга предимно млади хора. 

"Не могат да се дадат статистически значими данни за това какво се случва с възрастното население при този вариант. Протичането е относително леко, но да не забравяме, че населението там е младо и повечето хора с в зрялата си възраст, а не в напредналата", обясни вирусологът от НЦЗПБ. 

Тя е категорична, че тестовете ще хванат новия вариант, а ваксинацията остава единственият изход. 

"Той няма възможност да мутира докрай и ще се забута в глуха линия. Той мутира най-вече в този spike-протеин", отбеляза доц. Николаева-Гломб. 

От Световната здравна организация предупредиха, че Омикрон вероятно ще се разпространи в международен план, създавайки "много висок" риск. Но за да разберем повече за него, ще са нужни две седмици. 

Към днешна дата не са докладвани смъртни случаи, свързани с Омикрон. На този фон властите в Претория категорично осъдиха отменените полети от редица страни до и от страната. 

"Аз съм "дълбоко разочарован" от това действие, което е неоправдано. Призовавам забраните да бъдат спешно отменени", заяви президентът на Южна Африка Сирил Рамафоса. 

Израел въвежда и проследяване на заразените с новия вариант. Междувременно Нидерландия пък регистрира двама бегълци от карантинен хотел, в който бяха настанени след връщането им у дома от Южна Африка.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК