Проф. Александрова каза дали ваксините са ефективни срещу Омикрон

Може да се наложи и поставянето на повече от три дози, смята вирусологът

29.11.2021 | 13:05 Редактор: Тодор Петров
Проф. Александрова каза дали ваксините са ефективни срещу Омикрон

Появата на новия вариант на коронавируса е притеснителна, но в никакъв случай не е повод за паника. По-голямата част от мутациите на Омикрон са в механизма, чрез който вирусът се свърза с човешките клетки, което може да окаже влияние как имунната система реагира на вируса. Докато вирусът се предава от хора на хора, ще възникват нови варианти, но за момента вирусът не е толкова изменен, че да се говори за напълно нов щам, за който ваксините може да не са толкова ефективни.

Това заяви биологът и вирусолог проф. Радостина Александрова пред телевизия Bloomberg.

Тя посочи още, че независимо от мутациите, очакванията са, че пълният ваксинационен курс ще може да предпазва от тежко преминаване на заболяване, предизвикано от Омикрон варианта.

"Въпреки че боледуват по-леко, децата може да се разболеят много сериозно", предупреди проф. Александрова и добави, че те са особено уязвими, ако имат съпътстващи заболявания.

"Особено засегнати са хора в по-младата възрастова група – 20–30 години, които са най-силно социално активни и с най-ниско ваксинационно покритие", каза още тя.

По думите ѝ появата на този нов вариант изважда темата доколко са валидни ваксините като продължителност. Не трябва да се изненадваме от различните варианти и може да се наложи и поставянето на повече от три дози, смята проф. Александрова.

Гледайте целия разговор в bloombergtv.bg

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК