СЗО: Омикрон е опасен, може да доведе до сериозни последици

Вероятността за по-нататъшно разпространение на варианта е висока

29.11.2021 | 11:45 Редактор: Здравко Черкезов
СЗО: Омикрон е опасен, може да доведе до сериозни последици

Световната здравна организация (СЗО) определи вероятността за по-нататъшно разпространение в световен мащаб на варианта Омикрон като висока, съобщи Ройтерс.

СЗО допълни, че общите рискове, свързани с появата на новия вариант на вируса, се оценяват като много високи.

"Новият вариант на коронавируса Омикрон може да доведе до заболявания със сериозни последици", се казва в изявление на СЗО.

Големият брой мутации (32) може да направи вируса по-преносим и опасен, допълва организацията и призовава за ускоряване на ваксинацията на населението на страните поради появата на новия вариант.

Преди няколко дни учени съобщиха за появата в Ботсвана и Южна Африка на вариант на коронавирус B.1.1.529, който съдържа 32 мутации в S-протеина, необходим на патогена, за да заразява клетките. 

Според изследователите много от новите промени в генома на SARS-CoV-2 показват, че този вариант е силно трансмисивен и устойчив на защитните антитела на преболедувалите и ваксинираните лица, въпреки че все още е твърде рано да се правят окончателни заключения. 

Експертите предполагат, че B.1.1.529 първоначално се е развил при имунокомпрометиран човек, вероятно болен от СПИН или ХИВ, предаде БГНЕС.

По данни на чуждестранни медии в Южна Африка са потвърдени около стотина заразени. Има няколко случая в Хонконг, Израел, Белгия, Чешката република, Германия, Обединеното кралство, Италия, Австралия и вероятно в Нидерландия и Австрия. Всички тези случаи са вносни.

На извънредно заседание в петък Световната здравна организация обяви B.1.1.529 за "тревожен" и го нарече Омикрон – по името на 15-ата буква от гръцката азбука. Европейският съюз и много други страни забраниха влизането на хора от някои африкански държави.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК