Редица европейски държави с мерки срещу Омикрон, оказва се с леки симптоми

Великобритания въвежда задължителен PCR тест за всички влизащи на нейна територия

28.11.2021 | 13:45 Редактор: Теодора Патронова

Все повече страни затягат мерките заради новия вариант на коронавируса, а някои затварят границите си. Външното ни министерство препоръчва избягване на пътуванията до Южна Африка, където първо беше засечен вирусът. 

Редица страни въвеждат мерки в опит да ограничат новия вариант на коронавируса. Той стигна и до шест европейски държави - Белгия и Нидерландия бяха първите, последвани от Великобритания, Италия, Германия и Чехия.

Великобритания въвежда задължителен PCR тест за всички влизащи на нейна територия, а Израел стана първата страна, която затваря границите си. Освен това ще въведе отново използването на технология за проследяване на телефоните, за да ограничи разпространението на Омикрон.

Швейцария обяви, че ще наложи изисквания за карантиниране на пътниците, пристигащи от страните, в които има засечени случаи. А преди това страната забрани директните полети от Южна Африка.

Съседна Гърция направи същото. Но понеже няма преки полети от Атина до посочените страни гръцките власти проверяват летището, от което са отпътували лицата. На границата в Гърция ги тестват отново с антигенен тест и ги поставят под 10-дневна карантина в хотел. Карантината се отменя само с отрицателен резултат от теста.

Великобритания връща задължителното тестване за всички.

Първите случаи в Южна Африка, където беше открит новият вариант, показват, че се отличава с леки симптоми. За това говори именно южноафриканският лекар, която за първи път алармира за непознатата разновидност.

Председателят на Южноафриканската медицинска асоциация разказва, че подала сигнала, след като при нея дошли пациенти със странни симптоми. Това станало на 18 ноември. Оттогава през нея минали над 20 души, показали симптоми на новия вариант, предимно млади мъже.

Здравните власти обаче препоръчват ваксинацията и спазването на мерките като начин за справяне.

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК