Джонсън попари мераците на британците за отрупани рафтове по Коледа

Не искаме логистичната индустрия да разчита на много евтината имиграция, заяви британския премиер

03.10.2021 | 22:54 Редактор: Елеонора Танева
Джонсън попари мераците на британците за отрупани рафтове по Коледа

Британският премиер Борис Джонсън попари надеждите  на сънародниците си да видят заредени супермаркети и бензиностанции за Коледа.

"Споделям оценката на министъра на финансите Риши Сунак, че кризата може да продължи и през празниците", каза Джонсън в интервю за BBC. В същото време премиерът призна, че недостигът на шофьори на камиони се е очертавал от дълго време.

Въпреки затрудненията Джонсън не възнамерява да се поддаде на призивите за облекчаване на затегнатите след Brexit имиграционни правила. 

"Това, което не искаме, е да се върнем в ситуация, в която логистичната индустрия разчита на много евтината имиграция", каза Джонсън, цитиран от investor.bg.

Според него това не би позволило увеличение на заплатите, нито подобряване на условията на труд.

"Икономиката на Обединеното кралство трябва да прекрати зависимостта си от нископлатените чуждестранни работници, за да се превърне в добре платена, добре образована, високопроизводителна икономика, убеден е премиерът.

Смята се, че в момента във Великобритания има недостиг на над 100 000 шофьори на камиони. Това създава големи проблеми, особено на бензиностанциите във Великобритания, тъй като няма достатъчно камиони-цистерни, които могат да доставят горивото на място.

През последните няколко дни безброй бензиностанции останаха без гориво, а дори и в супермаркетите вече има недостиг на някои продукти.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК