Битка за последна капка гориво: 90% от малките бензиностанции във Великобритания не работят

Правителството предприе законови действия, за да овладее ситуацията

27.09.2021 | 18:43 Редактор: Жаклина Иванова

Кризата с горивата във Великобритания се задълбочи - 90% от малките бензиностанции на Острова вече не работят, защото нямат гориво. А правителството предприе законови действия, за да овладее ситуацията.

От петък насам търсенето на гориво във Великобритания е нараснало пет пъти. Гледката по пътя към бензиностанциите навсякъде е една и съща - километрични опашки. А недостигът на шофьори е прогнозиран още от началото на годината, разказва журналистът Владимир Милчин, който от 20 години живее на Острова.

"За това нещо се знаеше. Горива има, но няма кой да ги достави от рафинериите до бензиностанциите. Защото те са много, близо 8000 бензиностанции", обясни главният редактор на "Новини Лондон" Владимир Милчин.

Народът тръгна да се презапасява. Стигна се дори и до бой, след като в една от бензиностанциите в Лондон свърши и последната капка гориво. В опит да разреши ситуацията, правителството направи нещо невиждано досега - премахна ограниченията при монопол за доставките на гориво.

"Няма недостиг. Това щеше да е напълно управляемо, ако не беше медийното отразяване и след това обществена реакция на това", уточни министърът на околната среда Джордж Юстис.

Милчин е убеден, че вина има правителството, което следва линията на Brexit. До миналата година шофьорите са почти изцяло източноевропейци, а сред британците тази професия не е на почит. Макар и заплащането да е увеличено - от 14,50 паунда на час, на 18 паунда.

"Правителството дълго време си затваряше очите. Политиката на Brexit предполагаше съвсем различно нещо", категоричен е главният редактор на "Новини Лондон".

А на Острова назрява криза за шофьори в още сектори, най-вече в хранително-вкусовата промишленост.

"Ако забележите квотата от 10 500 извънредни визи, които се отпускат за европейски граждани, само 5000 са за шофьори. Другите са за хора в преработвателната промишленост", добави журналистът.

Британското правителство обмисля да повика на помощ и армията.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК