Празни рафтове по Коледа - защо Великобритания остана без шофьори и доставки

Високите цени на газа допълнително усложняват ситуацията

24.09.2021 | 23:20 Редактор: Жаклина Иванова
Празни рафтове по Коледа - защо Великобритания остана без шофьори и доставки

Острият недостиг на шофьори и липсата на работници в селското стопанство водят до празни рафтове в британските супермаркети. Високите цени на газа допълнително усложняват ситуацията. По Коледа може да стане неприятно.

Във Великобритания няколко от големите фирми за хранителни стоки и браншови съюзи бият тревога: съществуват сериозни проблеми със снабдяването на магазините с храни, поради което е възможно да избухне паника сред потребителите.

Празни рафтове по Коледа?

Положението със снабдяването с хранителни стоки се движи "по ръба на бръснача", предупреди председателят на Националния съюз на фермерите Минет Батърс. Тя е написала писмо до министър-председателя Борис Джонсън, подписано от още няколко браншови съюза. В него те предлагат бързо да бъде привлечена чужда работна ръка, а на желаещите спешно да им бъдат издадени визи.

"В противен случай празните рафтове в магазините ще стават все повече, а потребителите ще започнат да изкупуват храни панически, за да могат да изкарат зимата", пише Батърс, цитирана от агенция ДПА.

Един от големите играчи в търговията с хранителни стоки - концернът Tesco - също предупреждава за опасността от панически покупки преди Коледа. От месец юли компанията се опитва да привлича нови сътрудници с допълнителен бонус, пише DW.

Как се стигна дотук?

Дотук се стигна най-вече поради липсата на работна ръка в селското стопанство и транспорта, която беше подсилена покрай Brexit и пандемията. Допълнително и високите цени на газа влияят на продукцията, както и свързаната с това липса на въглероден диоксид, нужен за опаковането на месото и други свежи продукти.

Според браншовия съюз "Асоциация на пътните превози", в момента в страната липсват около 100 000 шофьори на камиони. Това се дължи отчасти и на факта, че след Brexit много шофьори на товарни камиони от Европа трябваше да напуснат Острова, а сегашните процедури по издаване на визи са скъпи и сложни, поради което няма много желаещи.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК