Бой за горива във Великобритания

Над 2000 бензиностанции в страната са затворени

30.09.2021 | 23:30 Редактор: Георги Донков
Бой за горива във Великобритания

Повече от 2 000 бензиностанции във Великобритания останаха затворени в четвъртък, заради недостига на шофьори на цистерни, които да ги зареждат с гориво. Нарушени са също доставките на лекарства в аптеките. Криза има и в месопреработвателната промишленост, където фермери предупредиха, че изпитват остър недостиг на касапи и може да се наложи бракуването на много свинско месо.

Британските министри постоянно твърдят, че кризата затихва, че ситуацията се нормализира, но въпреки това вече беше разпоредено и военни шофьори на цистерни да се включат в операцията за зареждане на бензиностанциите. Посетителите в отворените бензиностанции пък, станаха свидетели на физическа разправа между клиенти, пълнене на стари бутилки за вода с гориво и обиди към персонала.

Министрите отричат обвиненията, че недостигът на шофьори се дължи на Brexit и изтъкват, че подобни проблеми, със забавянето на курсовете и изпитите за шофьори на камиони, има и другаде по света .

От Асоциацията на петролните търговци на дребно съобщиха, че 27% от колонките им за зареждане са не работят, 21% са били само с един вид гориво и 52% са разполагали с достатъчно бензин и дизел. Поради продължаващото голямо търсене обаче горивото свършва много по-бързо.

За първи път има сведения, че са засегнати доставките на лекарства и медикаменти за аптеките. Цялата снабдителна верига е засегната - от складовете на търговците на едро, до местните разпределителни депа, съобщиха от Асоциацията на аптеките.

Кризата с шофьорите и недостига на работна ръка засегна много сектори на британската икономика. Хранително-вкусовата индустрия е една от най-потърпевшите. Недостигът на касапи предвещава масово избиване на прасета и големи загуби на свинско месо, ако правителството не разреши визи за източноевропейците, които преди Brexit бяха основната работна ръка в бранша.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК