Великобритания може да "запази" бензиностанции само за лекари и служители на спешни служби

Вероятно ще има лимит за зареждане на други шофьори

28.09.2021 | 20:47 Редактор: Георги Донков
Великобритания може да

Властите на Обединеното кралство може да запазят редица бензиностанции в страната само за лекари и служители на спешни и аварийни служби, ако кризата с горивата продължи да се изостря. Мярката е предвидена в правителствения план за извънредни ситуации, съобщава британският вестник The Telegraph.

Документът предвижда "приоритетен достъп“ до пунктовете за служителите в жизненоважни области. Вероятно ще бъде въведено и ограничение на количеството на зареждане за други шофьори. На този етап обаче, според информирани източници в правителството, има надежда, че бензиновата криза ще бъде разрешена без предприемане на такива мерки. Опцията за разпределяне на бензиностанциите е оставена като резервна в случай на спешност.

По-рано Британската медицинска асоциация заяви, че е необходимо да се осигури на лекарите "приоритетен достъп до гориво“, за да могат те "да си вършат работата и да достигат до хора в спешна нужда“.

Паниката сред населението възникна на 23 септември, когато BP затвори редица свои бензиностанции поради проблеми с доставката на гориво. Компанията обясни това с недостига на шофьори на цистерни, с който и други компании се сблъскват напоследък. Поради увеличеното търсене в много бензиностанции, от няколко дни в страната почти няма гориво, а цените на бензина достигнаха максималните си стойности за последните осем години.

Недостигът на шофьори за тежкотоварни автомобили, причинил кризата, е свързан както с пандемията от COVID-19, така и с Btexit. Хиляди професионални шофьори от страни от Европейския съюз напуснаха Обединеното кралство през последните две години, а обучението на нови е затруднено от пандемията, заради което не се провеждат съответните изпити, пише "Фокус".

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК