Нов проблем пред британците: Липсват работници и за птицефермите, запасяват се за Коледа

Те ще трябва да купят продуктите за коледната си вечеря предварително

03.10.2021 | 09:43 Редактор: Искра Ангелова
Нов проблем пред британците: Липсват работници и за птицефермите, запасяват се за Коледа

Британците трябва да купят продуктите за коледната си вечеря предварително и да ги приберат във фризера на фона на предупрежденията, че в магазините могат да се изчерпят някои традиционни продукти в навечерието на празничния сезон, пише британският вестник London Evening Standard.

Експертите по търговията на дребно отправиха това предупреждение заради недостига на шофьори на тежкотоварни автомобили, които да доставят стоки до супермаркетите.

Междувременно проблемите при набирането на персонал за преработка на месо също се добавиха към затрудненията с производителите, които предупреждават, че прасетата може да бъдат изключени от менюто.

В отговор правителството обяви планове да разреши на 5 500 работници във ферми и на 5 000 шофьори на камиони да влязат във Великобритания с тримесечни работни визи, които трябва да изтекат на 24 декември.

Министерството на вътрешните работи заяви, че схемата ще заработи до средата на октомври, а заявленията ще бъдат обработени за 15 работни дни.

Ръководителите на търговските обекти обаче заявиха, че системата няма да се включи правилно преди коледното пазаруване.

Джеймс Уидърс от Scotland Food & Drink каза, пред The Independent, че семейства трябва да "планират предварително" и да замразят каквото могат възможно най -рано, за да избегнат липсата на съставки за традиционна коледна вечеря.

Той добави към публикацията: "В крайна сметка, мисля, че не ни остава време", казва Джеймс Уидърс от Scotland Food & Drink.

"Не мисля, че сега може да се направи нещо, за да се гарантира коледната търговия. Това е въпреки предупрежденията, които се чуват от лятото за мащаба на потенциалния недостиг на работна ръка, с който може да се сблъскаме", допълни той, цитиран от "Фокус".

Британският консорциум за търговия на дребно предупреди, че 5 000 визи за шофьори на камиони няма да са достатъчни, за да се предотврати смущението в доставките преди Коледа.

Миналата седмица търговците на дребно заявиха, че се нуждаят от повече работна сила в рамките на 10 дни, за да се гарантира, че всичко ще върви гладко по Коледа.

Птицефермите издадоха категорично предупреждение, че пуйките могат да не достигат поради малкото работници.

Снимка:БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Ради
преди 2 години
За всички видове ферми ще залипсват. Ами индийците нали бяха много работливи, какво стана? Сигнализирай за неуместен коментар