Бедната Аржентина превърна хората си в опитни зайчета на руската ваксина?

Страната можеше само безпомощно да съзерцава отстрани заможните купувачи

30.01.2021 | 10:17 Редактор: Тодор Петров
Бедната Аржентина превърна хората си в опитни зайчета на руската ваксина?

По Коледа в Аржентина тържествено пристигнаха първите 300 000 дози от руската ваксина Sputnik V. Две седмици по-късно бяха получени още толкова, а тази седмица с поредния полет бяха доставени още 220 000 дози. 

Аржентина е втората голяма държава след Русия, която първоначално залага единствено и само на руската ваксина. Това е препаратът, който според мнозина учени е много ефективен, но пък не е преминал през важната заключителна трета фаза на изпитанията.

В международния ваксинационен супермаркет ваксините на Biontech/Pfizer и на Moderna бяха изкупени от богатите страни като САЩ, Израел или членките на ЕС. А Аржентина можеше само безпомощно да съзерцава отстрани заможните купувачи и да се задоволи с второкласната стока, произведена от Русия и Китай.

"Sputnik V е ваксина със странични явления, които не са описани в нейната листовка. При това нямам предвид медицинските странични явления, а политическите, както и геополитическите и икономическите спорове, които тази ваксина предизвиква". казва журналистът Хосефина Еделщайн, която е сред водещите здравни експерти в Аржентина.

А опозицията в страната се опасява от съвсем други последствия: че Аржентина изпада в зависимост от автократ като Владимир Путин, предаде DW.

За Русия Sputnik V е повече от ваксина. Путин усилено рекламира препарата, макар самият той така и да не се е имунизирал. С названието Sputnik се свързват последните големи достижения на руската космическа наука от миналия век. Чрез ваксината Москва се опитва да възстанови имиджа си, пострадал покрай Сирия, Украйна и Навални.

"Аржентина няма ефективна стратегия за осигуряването на различни видове ваксини. Препаратите на AstraZeneca ще пристигнат едва през март", казва политологът Серхио Беренщайн. 

И затова дотогава страната залага единствено на руската ваксина. А преговорите с Biontech/Pfizer са се провалили, макар Аржентина да е била сред държавите, в които са правени изпитанията на техния препарат. 

Аржентинското държавно ръководство допусна грешката, която направиха и много други правителства: даде обещания, които няма как да бъдат изпълнени - особено по отношение на планираните срокове за ваксинациите.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


12
54 rate up comment rate down comment 4
анонимен
преди 3 години
Драскача на статията-чудя ти се откъде толкова омраза си събрал към Русия,съчетано с потресаващо незнание на елементарни познания от обща култура към ваксините! Или пък щом гринговците ти плащат-защо не! Те (руснаците) поне се стараят да си помогнат и разчитат само на себе си. А ние какво- само да плюем. Като няма достатъчно ваксини за Бг защо не направихме като сърбите-5 вида ваксини и всеки сам да предпочете коя да си сложи. Унгария също ще внесе "Спутник В" и хората там да си решат. Сигнализирай за неуместен коментар
11
51 rate up comment rate down comment 3
Нищо Петров
преди 3 години
Това е лъжа. Китайската и руската ваксини не са второкачествени! Сигнализирай за неуместен коментар
10
48 rate up comment rate down comment 1
Стойчев
преди 3 години
Не съм специалист както други пишешти ,знам че когато толкова силно пропагандата /западната/толкова силно напада нещо руско значи то върши работа. И нали искаха да кобинират ваксина с руската. Сигнализирай за неуместен коментар
9
37 rate up comment rate down comment 1
Борислав
преди 3 години
Ми случайно ли не, тъпите *** направиха най-добрата ваксина. Сигнализирай за неуместен коментар
8
33 rate up comment rate down comment 1
Чук
преди 3 години
Ха ха и РъБъ много богата начи....смехурковци Сигнализирай за неуместен коментар
7
48 rate up comment rate down comment 2
Кирил Кирилов
преди 3 години
Много не знапознати драскачи аз искам само руската ваксина Сигнализирай за неуместен коментар
6
19 rate up comment rate down comment 9
Петър
преди 3 години
Тъй като от ,,Спутник-Ви" няма смъртни случаи,значи е *** и не върши работа......... Сигнализирай за неуместен коментар
5
49 rate up comment rate down comment 3
анонимен
преди 3 години
Стига вече простотии. Руската ваксина е най добра. Защо не дадете информация колко народ измря от прехвалената АстраЗенека. Аз пък искам от руската ваксина, но нашите *** не са я договорили. Унгария обаче си поръча. И те лиса бедните в Европа? Сигнализирай за неуместен коментар
4
53 rate up comment rate down comment 4
анонимен
преди 3 години
Интересно е как политическите причини решават, че една ваксина е второкласна! Сигнализирай за неуместен коментар
3
46 rate up comment rate down comment 3
анонимен
преди 3 години
Авторът на статията лъже хора мислете Сигнализирай за неуместен коментар