Kои са възможните странични ефекти от ваксините срещу Ковид-19?

Оплакванията обикновено са леки и отшумяват бързо

05.01.2021 | 15:45 Редактор: Ивет Арабова
Kои са възможните странични ефекти от ваксините срещу Ковид-19?

Много хора са разколебани дали да се ваксинират, защото се опасяват от евентуални странични въздействия на ваксините. Те изпитват съмнения главно поради факта, че ваксините срещу Ковид-19 бяха твърде бързо разработени. Кои са обичайните странични ефекти от ваксинирането и какви други неблагоприятни въздействия са възможни?

Всичко това е в реда на нещата

Съвсем нормално е ваксинацията да предизвика известни реакции на организма - около мястото на убождането обикновено се появява зачервяване, леко подуване или болка. Не са необичайни и реакции като отпадналост, повишена температура, главоболие или болки в ставите през първите три дни след ваксинирането. Тези оплаквания обикновено са леки и отшумяват бързо. Те показват, че ваксината кара имунната система на човека да реагира и да образува антитела.

Освен тези обичайни реакции, при ваксините срещу коронавируса в отделни случаи бяха наблюдавани и по-силни странични ефекти - например алергичен шок. Те обаче са много редки. Ваксините, одобрени от Европейската агенция по лекарствата ЕМА, от американската Агенция за контрол на храните и лекарствата FDA или от Световната здравна организация, са смятани за сигурни. В противен случай, те нямаше изобщо да бъдат допуснати до употреба, пише "Дойче Веле".

Ваксината на BioNTech

По време на изпитанията на ваксината, създадена от германската фирма BioNTech и американския ѝ партньор Pfizer, не се проявиха никакви тежки неблагоприятни въздействия. При възрастните пациенти типични реакции като отпадналост и главоболие се наблюдаваха рядко и в слаба форма. Но откакто тази ваксина навлезе в масова употреба, при отделни пациенти се наблюдават и някои по-тежки реакции, непосредствено след ваксинирането. Един пациент в САЩ и двама британци изпаднаха в анафилактичен шок, придружен със задух и зачервявания на кожата. Тъй като и тримата не са имали предварителни заболявания, британските власти предупредиха хората, склонни към алергични реакции, на първо време да не се ваксинират.

Ваксината на Moderna

Ваксината mRNA-1273 на американския концерн Moderna също е генно базирана - принципът на функционирането ѝ е много сходен с този на ваксината на BioNTech. По време на клиничните изпитания доброволците са изпитвали само леки и обичайни странични въздействия. В доклада на един независим контролен орган се казва, че ефектът на отпадналост се е проявил сред 9,7% от ваксинираните с mRNA-1273.

Ваксината на Moderna е предизвикала в много редки случаи по-силна алергична реакция, а само в единични случаи е била наблюдавана парализа на лицевия нерв. Засега обаче не е изяснено дали тези реакции действително са пряко следствие от ваксинирането. Възможно е страничните ефекти да са били предизвикани не от мРНК на ваксината, а от липидните наночастици, които се използват като носители на мРНК и после се разграждат в организма.

Ваксината на AstraZeneca

По време на клиничните изпитания на ваксината, произведена от британско-шведския концерн AstraZeneca, се стигна до случай, в който пациент получи възпаление на гръбначния мозък. В резултат клиничните изпитания бяха временно прекратени, но независима експертна комисия установи, че въпросното възпаление не е имало никаква връзка с ваксинирането.

Руската ваксина Спутник V

Руската ваксина беше одобрена в Русия още преди да беше приключила третата фаза от клиничните изпитания. По цял свят бяха изразени сериозни съмнения по отношение на тази ваксина, тъй като имаше белези за манипулация на данни. Въпреки това ваксината вече се ползва в редица страни - в самата Русия, в Беларус, в ОАЕ, в Индия, Бразилия и Аржентина. По данни от 2 януари, в Русия междувременно са ваксинирани над 800 000 души. Според руското здравно министерство, засега се проявяват само обичайните леки странични въздействия.

Да се излагам ли на риска?

Да се излагам ли на риска от ваксиниране срещу Ковид-19? Това трябва да реши всеки човек лично за себе си - след като претегли предимствата и недостатъците. Засега липсват информации за тежки странични въздействия при определени рискови групи, като например хората с алергии. Надеждни данни ще има чак след като като бъдат ваксинирани и наблюдавани достатъчно много хора. "Затова винаги има известен остатъчен риск. Колко голям е той, ще се изясни в следващите месеци и години“, казва в тази връзка Кристиан Богдан, директор на Института по клинична микробиология към Университетската клиника в Ерланген.

Важно е да се знае съотношението между рискове и ползи, казва още Кристиан Богдан и дава следния пример: "Ако за един възрастен човек вероятността да умре от Ковид е 20%, а рискът от тежки странични въздействия от ваксината е 1:50 000 или още по-малък, тогава лично аз бих поел този риск".

Снимка: Bloomberg/Mikael Sjoberg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

 

2
1 rate up comment rate down comment 0
Загрижен гражданин
преди 6 месеца
Защо ни занимавате със Спутник 5? Нито е достъпен у нас нито на някой му се занимава с руски лъжци Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
Нилена
преди 6 месеца
Всяка ваксина без наночастици ще е по-безопасна , разбира се и с по-малко тежки метали. В нашите стари ваксини е имало живачна сол . Сигнализирай за неуместен коментар