Сърбия имунизира с китайската ваксина, ще произвежда сама руската Sputnik V

"Най-добра е ваксината, с която разполагаме", казва министър на публичната администрация 

25.01.2021 | 14:55 Редактор: Тодор Петров
Сърбия имунизира с китайската ваксина, ще произвежда сама руската Sputnik V

В Сърбия имунизират стотици възрастни хора с ваксината на китайската компания Sinopharm. Тази ваксина е по-евтина в сравнение с препаратите на Biontech/Pfizer или на Moderna. Съответно и ефикасността ѝ е по-ниска: около 75-80%, по данни от приложението ѝ в Китай, Бахрейн и Перу.

"Най-добра е ваксината, с която разполагаме", казва министър на публичната администрация Мария Обрадович, която е дошла да се ваксинира в Панаирното градче в Белград - един от общо близо 200 имунизационни центрове в Сърбия. 

Според нея на ден могат да бъдат ваксинирани по 35 000 души. 

Лично президентът Александър Вучич посрещна китайската ваксина на летището в Белград и изрази пред камерите голямата си благодарност към Пекин. В сръбските медии Вучич се представя като спасител на нацията - като неуморен ръководител, който денонощно преговаря с правителства и служби по цял свят, за да осигури на народа си необходимите ваксини, съобщава "Дойче Веле".

Президентът Вучич дори вече обещава, че ще бъдат построени фабрики за собствено производство на ваксината. Проправителствените медии съобщават, че съответната техника ще пристигне от Москва. 

Сърбия възнамерява да произвежда руската ваксина Sputnik V, а докато изгради съответните капацитети, Русия ще ѝ достави стотици хиляди дози от препарата.

На територията на Западните Балкани ваксинацията досега е започнала само в Сърбия и Албания. Босна и Херцеговина, Черна гора, Косово и Северна Македония все още чакат доставки на по-сериозни количества ваксина. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК