"Дойде ни до гуша": Тежки сблъсъци в Нидерландия и Дания заради мерките

В Гърция започва поетапно им облекчаване

25.01.2021 | 13:30 Редактор: Тодор Петров

САЩ и няколко европейски държави връщат по-строгите ограничения срещу коронавируса. В Норвегия въвеждат отрицателен PCR тест, направен не по-рано от 24 часа при влизане в страната, а не 72, както беше досега.

Заради наложените мерки в Нидерландия се стигна до протести и сблъсъци. Водни оръдия и сълзотворен газ – така полицията се опита да разпръсне демонстрантите, които се събраха на протест срещу въведения вечерен час и строги мерки в страната. 

Стигна се до вандалски прояви. Протестиращи хвърляха фойерверки, разграбваха супермаркети и разбиваха витрини. Има десетки арестувани. Подпалени са редица автомобили. 

В страната е въведен вечерен час за първи път от Втората световна война. Мярката е в сила от 21 до 4:30 ч. местно време. Забранява се излизането от домовете, а глобата за нарушителите е 95 евро. Позволено е излизането по неотложни причини и разходка на домашен любимец. 

С арести завърши и протест в Дания. Участници подпалиха чучело на датския министър-председател. Няколкостотин души се събраха на факелно шествие в столицата с викове "Свобода за Дания, дойде ни до гуша". 

В Гърция започва поетапно облекчаване на мерките. Събиранията на големи групи обаче са забранени. След оплакване от съседи за организирано парти, неговият организатор е задържан, а общо девет души са глобени.

Вижте повече по темата във видеото.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Тракиеца
преди 3 години
Защо протестират тези хора не ги разбирам. Тогава да правят каквото си искат и ще умират хора а болниците как ще се справят с хиляди болни от ковид. Сигнализирай за неуместен коментар