Бедната Аржентина превърна хората си в опитни зайчета на руската ваксина?

Страната можеше само безпомощно да съзерцава отстрани заможните купувачи

30.01.2021 | 10:17 Редактор: Тодор Петров
Бедната Аржентина превърна хората си в опитни зайчета на руската ваксина?

По Коледа в Аржентина тържествено пристигнаха първите 300 000 дози от руската ваксина Sputnik V. Две седмици по-късно бяха получени още толкова, а тази седмица с поредния полет бяха доставени още 220 000 дози. 

Аржентина е втората голяма държава след Русия, която първоначално залага единствено и само на руската ваксина. Това е препаратът, който според мнозина учени е много ефективен, но пък не е преминал през важната заключителна трета фаза на изпитанията.

В международния ваксинационен супермаркет ваксините на Biontech/Pfizer и на Moderna бяха изкупени от богатите страни като САЩ, Израел или членките на ЕС. А Аржентина можеше само безпомощно да съзерцава отстрани заможните купувачи и да се задоволи с второкласната стока, произведена от Русия и Китай.

"Sputnik V е ваксина със странични явления, които не са описани в нейната листовка. При това нямам предвид медицинските странични явления, а политическите, както и геополитическите и икономическите спорове, които тази ваксина предизвиква". казва журналистът Хосефина Еделщайн, която е сред водещите здравни експерти в Аржентина.

А опозицията в страната се опасява от съвсем други последствия: че Аржентина изпада в зависимост от автократ като Владимир Путин, предаде DW.

За Русия Sputnik V е повече от ваксина. Путин усилено рекламира препарата, макар самият той така и да не се е имунизирал. С названието Sputnik се свързват последните големи достижения на руската космическа наука от миналия век. Чрез ваксината Москва се опитва да възстанови имиджа си, пострадал покрай Сирия, Украйна и Навални.

"Аржентина няма ефективна стратегия за осигуряването на различни видове ваксини. Препаратите на AstraZeneca ще пристигнат едва през март", казва политологът Серхио Беренщайн. 

И затова дотогава страната залага единствено на руската ваксина. А преговорите с Biontech/Pfizer са се провалили, макар Аржентина да е била сред държавите, в които са правени изпитанията на техния препарат. 

Аржентинското държавно ръководство допусна грешката, която направиха и много други правителства: даде обещания, които няма как да бъдат изпълнени - особено по отношение на планираните срокове за ваксинациите.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


32
1 rate up comment rate down comment 1
Новичок 2
преди 3 години
31
6 rate up comment rate down comment 2
Един
преди 3 години
Еийй, много злоба, много нещо. Ами някои държави и някои хора не щат ваксини с алуминий и чипове. Толкова ли е чудно? Сигнализирай за неуместен коментар
30
9 rate up comment rate down comment 2
Грух
преди 3 години
Хаха някой нещо го е яд на братушките !Гроздето е кисело, мили либерастки соросчета ! Сигнализирай за неуместен коментар
29
10 rate up comment rate down comment 0
Любопитно
преди 3 години
Не знам но по много от думите дето пишете си личи че не сте се справили с текста без намесата на някои хора....дето ви казват какво да пишете!!! Сигнализирай за неуместен коментар
28
15 rate up comment rate down comment 2
Гост
преди 3 години
Не прочетох никакви факти за странични ефекти, само празни приказки и неподкрепени твърдения. Сигнализирай за неуместен коментар
27
16 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Унгария, Сърбия колко опитни зайчета? Сигнализирай за неуместен коментар
26
16 rate up comment rate down comment 0
Здравко
преди 3 години
Тодоре, като чета какво си написал се сещам за един стар виц. Отива мъж в общината и иска да си смени името. Питат го как се казва, а той Тодор Лайняров. Е вярно много ти е кофти името, а как искаш да се казваш. Ами Иван Лайняров. Сигнализирай за неуместен коментар
25
22 rate up comment rate down comment 1
ngk_deskd@abv.bg
преди 3 години
Вие сте лъжци и слуги на чужди интетеси. Вие сте срам за България Сигнализирай за неуместен коментар
24
31 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 3 години
Аз искам и чакам точно тази ваксина, единствено на нея имам доверие. Сигнализирай за неуместен коментар
23
31 rate up comment rate down comment 1
Мила
преди 3 години
Чудя се колко силна злоба и ненавист към хората изпитват някои особи,че за политически пристрастия биха ги лишили от лек!Ама ,че морал!Щом ваксината е руска-значи не е качествена,а новите ни братя не ни дават от тяхната!Ще ни дадат някой ден,когато вече на тях не им трябва и да не стане зиян,пък и пари да вземат.А нас Господ да ни пази! Сигнализирай за неуместен коментар