350 турски полицаи бяха отстранени от постовете им

Уволнението е извършено по заповед на правителството

07.01.2014 | 14:26
350 турски полицаи бяха отстранени от постовете им

Турското правителство уволни 350 полицаи в Анкара във връзка с набиращото сила разследване за корупция по високите етажи на властта. На местата на освободените служители са преразпределени стотици техни колеги от други градове, съобщава BBC.

Уволненията са извършени с решение на кабинета, издадено в полунощ. От постовете им са отстранени полицаи в звената, отговарящи за финансовите престъпления, борбата с контрабандата и организираната престъпност.

Правителството всячески опитва да се справи с проблемите, свързани с корупционния скандал в страната, вследствие на който трима министри от кабинета подадоха оставки, тъй като синовете им бяха арестувани.

Мнозина смятат, че арестите и уволненията отразяват враждата в рамките на управляващата Партия на справедливостта и развитието - между подкрепящите Реджеп Тайип Ердоган и поддържниците на влиятелния ислямски учен Фетхуллах Гюлен, който живее в САЩ.

Твърди се, че членовете на движението на Гюлен - Хизмет, се намират на влиятелни позиции в институции, в полицията, съдебната власт и в самата управляваща партия. От години последователите на Гюлен се борят за по-голяма роля на исляма в светската държава.

До момента полицията е осигурила само 250 полицаи, които да заместят уволнените. Те веднага са започнали да изпълняват задълженията си.

Междувременно скандалът продължава да ескалира, а премиерът Ердоган освободи половината си министри. Той обвини полицията и прокуратурата в заговор срещу правителството. Уволненията, предприети от него, само продължават да разпалват вътрешните конфликти в рамките на управляващата партия.