Инглук Шинаватра изрази готовност да подаде оставка от премиерския пост

Няколко седмици продължават протестите в Банкок срещу правителството, водено от сестрата на Таксин Шинаватра, който живее в изгнание.

08.12.2013 | 16:30
Инглук Шинаватра изрази готовност да подаде оставка от премиерския пост

Тайландският премиер Инглук Шинаватра изрази готовност да разпусне парламента и да подаде оставка, ако за подобно решение на референдум гласуват по-голямата част от жителите на страната. Думите на сестрата на Таксин Шинаватра са предизвикани от масовите протести в столицата Банкок, които продължават вече няколко седмици.

Пред тайландската телевизия Шинаватра заяви, че трябва да се проведе референдум, така че хората да могат да решат какво трябва да направи правителството. При разпускане на парламента извънредните избори ще бъдат проведени след 60 дни, уточни тя, която неведнъж е заявявала, че е готова да се откаже от поста си и да разпусне парламента, но това няма да бъде достатъчно за опозицията.

Лидерът на демонстрантите Сутеп Таугсубан действително неведнъж е заявявал публично, че при нови избори "хората на Шинаватра отново ще дойдат на власт". Политическите партии, създадени от семейство Шинаватра, не са губили изборите в Тайланд от 2001 година.

Междувременно Демократическата партия, която е основната опозиционна сила, заяви, че изтегля всички свои членове от парламента. Партията не може да работи в законодателния орган, защото той вече "не се приема от хората", заяви говорителят на партията.

Според анализатори решението за напускане на парламента със сигурност ще задълбочи кризата в Тайланд. Демократическата партия също планира да се присъедини към антиправителствените демонстрации.

Противниците на правителството организираха протеста си, защото смятат, че бившият премиер Таксин Шинаватра, който живее в изгнание, се опитва да влияе на управлението на страната.