ЕС включи военното крило на „Хизбулла“ в списъка с терористички организации

Отсега нататък ще бъде незаконно симпатизанти на организацията в Европа да изпращат пари на групировката.

22.07.2013 | 15:16
ЕС включи военното крило на „Хизбулла“ в списъка с терористички организации

Външните министри на страните от ЕС решиха да включат военното крило на ливанското движение „Хизбулла” в европейския списък с терористичните организации. Mинистрите все пак заявиха желанието си „да продължат диалога” с всички политически сили в Ливан, на които важен представител е „Хизбулла”.

Вече два месеца Великобритания, подкрепяна от Франция и Холандия, се опитва да убеди европейските си партньори да включат военното крило на групировката в списъка с терористични организации в резултат на атаката над израелски туристи в България миналата година. Досега общността се въздържаше от подобни крайни стъпки с аргумента, че това би могло да дестабилизира Ливан, където политическото крило на шиитското движение е част от правителството.

"На тази среща за Великобритания беше изключително важно военното крило на „Хизбула“ да бъде включено в европейския списък с терористични организации. Предложихме това още през май, почти година след кървавия атентат в България. Вярваме, че е изключително важно когато има тероризъм на европейска земя Европа да даде ясен и категоричен отговор. Сега ще ни по-лесно да работим заедно за предотвратяването на бъдещи терористични заплахи“, каза Уилиям Хейг, външен министър на Великобритания.

Експерти коментираха, че тази стъпка означава няколко неща. Отсега нататък ще бъде незаконно симпатизанти на организацията в Европа да изпращат пари на групировката или пък европейски дипломати да се срещат с представители на военното и крило. Ще бъдат отказвани визи на хора, асоциирани по какъвто и да е начин с военното крило на „Хизбула“. Ще бъдат замразени и всички активи на шиитската организация на територията на 28-членния блок. Анализатори коментират, че изпълнението на всички рестрикции би било сложно, тъй като европейските власти ще трябва да разнищват връзките между различните крила на организацията и да се доказва кой е обвързан конкретно с военното подразделение.

Вижте подробностите във видео файла.