Виетнам срещу коронавируса: Как страната печели битката?

Помощ от 1,1 милиарда долара е била насочена към пострадалите компании

01.05.2020 | 23:30 Редактор: Наталия Тотева
Виетнам срещу коронавируса: Как страната печели битката?

Първи случаи на коронавирус във Виетнам бяха отчетени още през януари. Според директора в Winbourne Consulting – Здравко Здравков, във Виетнам винаги са били добре подготвени и е бил сформиран национален комитет за превенция на заразата. Това заяви той за Bloomberg TV Bulgaria.

"В средата на януари виетнамското правителство разпространи до основните институции и болничните заведения инструкции за следене на разпространението на коронавируса", каза Здравков.

Според него важна роля в овладяването на пандемията е имала своевременната командна структура за управление на процесите при взимане на адекватни решения. Виетнам е възприел и позитивната функция на социалните мрежи.

Министър-председателят Фук дори e използвал военна реторика, пише "Дойче веле".

"Всяка фирма, всеки гражданин и всеки квартал трябва да се превърнат в крепост, за да удържим епидемията", заявява той,

Всички жители на страната редовно са получавали SMS-и от здравното министерство с предупреждения за заболяването и съвети за безопасно поведение.

Помощ от 1,1 милиарда долара е била насочена към пострадалите компании още в началото на февруари. Тя е била за данъчни облекчения, освобождаване от държавни такси, разпоредба към търговските банки да намалят или премахнат лихвите по бизнес кредити, предоставяне на безлихвени кредити.

Директорът в Winbourne Consulting изтъкна и ролята на високите технологии за ефективно управление на ресурсите, с които разполагат "умните градове" - в тази посока е бил и неговият принос към виетнамското правителство. 

Вижте целия разговор на страницата на Bloomberg TV Bulgaria.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК