Германия: Справихме се с коронавируса, заразяването вече е линейно

Един с коронавирус разболява по-малко от един човек

17.04.2020 | 19:20 Редактор: Ивет Арабова

Германия обяви, че се е справила с коронавируса. Епидемията там вече е под контрол. В страната заразените са близо 139 000, а жертвите са 4 100. И още добри новини - един болен вече заразява по-малко от един здрав. Германия има почти 5 пъти по-малка смъртност от Италия. В страната до момента са направени 1,7 млн. теста на населението.  

"Сега може да заявим, че успяхме да преминем от динамично нарастване към линейно нарастване. Инфекциите намаляха значително", заяви германският министър на здравеопазването Йенс Шпан.

За първи път броят на заразените от един болен падна драстично. Така нареченият основен коефициент на репродукция в страната в момента е 0,7, което означава, че един заразен разболява по-малко от един човек. Именно намаляването на този коефициент е ключово за отпускане на мерките. Те бяха въведени преди месец. 

"Ще видим дали данните са стабилни. Болестта не е "изкоренена" и може да продължат случаите на болни", обясни президентът на "Роберт Кох Институт" Лотар Виелер.

Германия обмисля да разхлаби мерките след две седмици, а от понеделник магазините до 800 кв. метра отварят. В сила остава забраната за събиране на повече от двама души на обществено място, а големите публични събития са забранени до 31 август. 

Германия оглавява и класация за най-успешно справящите се в Европа страни в борбата с коронавируса, както и за успешно лечение, според проучването на британския мозъчен тръст Дийп нолидж груп. В световен мащаб е втора след Израел. А България е класирана на 27-о място сред 33 страни в Европа. Като лоши примери са посочени Италия, Съединените щати и Великобритания. 

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
3 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 4 години
Естествено че ще се справят германците...те са дисциплиниран народ открай време...а и здравната им система е най-добрата в света. Сигнализирай за неуместен коментар