Германското изключение: Защо в Германия не стана като в Италия?

Ниската смъртност от коронавирус в страната предизвиква догадки

12.04.2020 | 21:14 Редактор: Наталия Тотева
Германското изключение: Защо в Германия не стана като в Италия?

Ниската смъртност от коронавирус в Германия предизвиква догадки. На много места по света се опитват да си обяснят "германското изключение". Каква е причината за него?

Неотдавна вестник "Ню Йорк Таймс" публикува статия със заглавие "Германското изключение", в която разглеждаше въпроса защо смъртността в Германия по време на пандемията е по-ниска, отколкото в други държави. Този въпрос вълнува силно и хората в Италия или Испания, където пандемията протича много по-тежко. 

Някои биха помислили, че германското правителство умишлено понижава данните за жертвите. Подобни подозрения има и в Русия. Там половината население е убедено, че властите премълчават цялата истина за разпространението на Ковид-19.

В една демократична държава като Германия - с опозиция, независими медии и активно гражданско общество - подобно нещо е на практика трудно постижимо, пише "Дойче Веле". Освен това в Германия не извозват телата на жертвите с военни камиони - като в италианския град Бергамо, нито пък строят временни морги пред болниците като в Ню Йорк.

По-ниската възраст на заразените

За сравнително ниската смъртност от Ковид-19 в Германия има три ключови фактора: особеностите в разпространението на вируса, качеството на германското здравеопазване и дисциплината на германците. Според Института "Роберт Кох" 70% от пациентите с Ковид-19 в Германия са на възраст между 15 и 59 години, а средната възраст на заразените е 49 години. 

Особено през първия етап от разпространението на болестта - преди да бъдат предприети радикалните ограничителни мерки - вирусът явно се е предавал основно между млади хора и хора на средна възраст, които по правило имат по-силен имунитет.

Снимка: Берлин, 12.04.2020 г.

Друго огнище на заразата беше град Хайнсберг, където много хора се заразиха по време на традиционния германски карнавал през февруари, но те бързо бяха изолирани от околния свят, а всички контактни лица - предупредени.

В Италия обаче имаше голям брой хора, които дълго време не бяха идентифицирани като носители на вируса. След появата на симптоми у тях, те посетиха болниците, разнасяйки заразата и сред много други пациенти.

Нивото на здравеопазването и добрата подготовка

Вторият важен фактор е качеството на германското здравеопазване, което се смята за едно от най-добрите в света, и което доста бързо се подготви за борбата срещу Ковид-19: болниците освободиха допълнителен ресурс от интензивни легла, разработиха кризисни мерки за работата на лекарите и медицинския персонал, и (доколкото позволяваха възможностите) си набавиха предпазни маски, защитно облекло и консумативи.

Здравният министър Йенс Шпан съобщи на 9 април, че страната разполага с 10 000 свободни легла в интензивните отделения. Немски клиники приеха на лечение близо 200 пациенти с Ковид-19 от Франция, Италия и Нидерландия. А Бундесверът предостави на Великобритания 60 мобилни апарата за командно дишане.

Не без значение е и това, че в Германия се правят голям брой тестове за коронавирус. Сами по себе си те не спасяват живот, но позволяват своевременно да се идентифицират заразените.

Дисциплината

Третият решаващ фактор за ниската смъртност в Германия е дисциплината при спазването на ограничителните мерки. Според резултатите преобладаващата част от германците изпълняват призива на канцлера Ангела Меркел, която на 18 март в обръщение по телевизията настойчиво апелира да се ограничат социалните контакти.

Снимки: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


17
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 4 години
А в Китай броят за заразени само тежко болните. Сигнализирай за неуместен коментар
16
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 4 години
Броят за жертви само тези без хронични заболявания. Сигнализирай за неуместен коментар
15
2 rate up comment rate down comment 0
Berlin
преди 4 години
Медицината е много по развита , и не мисля че нещо се крие или подобни измишльотини , та аз не съм спирал да ходя на работа както и много други метрото е винаги пълно , да спазват се мерки да няма голяма близост но в метрото е трудно да се спази затова органите на реда не правят проблеми за там но за в парка повече от трима на едно място не може. Сигнализирай за неуместен коментар
14
5 rate up comment rate down comment 0
dafne
преди 4 години
Ясно е , че има дисциплина при спазването на ограничителните мерки. Но въпросът е защо има много заразени и ниска смъртност. Това вече няма общо с дисциплината, а с лечението. С какво лекуват заразените о в болниците в в доболничния период? Кога болният трябва да постъпи в болница? - в сравнително добро състояние или готов за интубиране. Сигнализирай за неуместен коментар
13
2 rate up comment rate down comment 0
Гутен Таг
преди 4 години
Разликата в културата на живот между Севера и Юга ! Сигнализирай за неуместен коментар
12
4 rate up comment rate down comment 5
Българин в Германия
преди 4 години
До#Короната обича католПо добре в мюсюлманска Германия, отколкото в поробена България, там вирусът на бойко тиквата никога няма да премине. Ти ще продължаваш да гълташ на бойко още много дълго време. Сигнализирай за неуместен коментар
11
3 rate up comment rate down comment 10
Короната обича катол
преди 4 години
Затова се е настанила в държавите пълни с неверници, а пропуска православните държави. А Германия е изключение защото просто е мюсюлманска държава. Сигнализирай за неуместен коментар
10
9 rate up comment rate down comment 3
Друг
преди 4 години
Медийте в Германия съвсем не са независими. Хората наистина си стоят в къщи,а когато излизат се заобикалят от дълеч. Сигнализирай за неуместен коментар
9
22 rate up comment rate down comment 5
анонимен
преди 4 години
Да това е вярно. Но тук хората ходят на работа, разхождаме се и носенето на маски е личен избор. Няма измислици и глоби. Никой не си помисля да не плаща заплати и канцлера и президента не се разхождат със скъпи коли, а спазват наложените мерки от кризисния щаб. Сигнализирай за неуместен коментар
8
22 rate up comment rate down comment 2
Силвия С
преди 4 години
Друга причина е, че младите германци не са особено свързани с родители и баби-всеки си живее отделно, без силни потребности за редовна комуникация. Докато в Италия семейството е на почит-в една къща живеят три поколения, с което заразата се пренася лесно към възрастните. Просто няма как да си циркулира сред младите, както в Германия, поради различния манталитет и семейни ценности Сигнализирай за неуместен коментар