Норвежкият атентатор имал ферма и минен бизнес

От публикувана част от дневника на атентатора става ясно, че бизнесът му е бил прикритие, за да подготви нападенията.

23.07.2011 | 09:56
Норвежкият атентатор имал ферма и минен бизнес

Норвегия е в траур заради жертвите на най-сериозните атаки в страната от Втората световна война насам. Полицията се опитва да проследи движението на крайнодесния активист Андерш Беринг Брайвик, отговорен за убийството на почти 100 души при двойния атентат в петък.
Брайвик призна, че е извършил престъпленията, в които го обвиняват, заяви неговият адвокат. Каза, че е действал  сам.  Осъзнава, че атентатите са зверски, но според него са били необходими, допълни юристът. По думите му, нападенията най-вероятно са били планирани дълго време от клиента му.
В документ от 1500 страници се твърди, че той подготвя операцията си от есента на 2009 г. Публикуваният в интернет текст е част от дневник, в който Андерш Беринг Брайвик описва подробно своята непоносимост към исляма и посвещаването му за тамплиер. 
В статия със заглавие „Есента на 2009 – Фаза промяна” се обяснява как е създал своя фермерски и минен бизнес, за да подготви нападенията, за които беше арестуван. На открито в YouTube видео в подкрепа на борбата срещу исляма нападателят позира с автоматично оръжие.
Разследващите описват стрелеца като християнин фундаменталист с крайно десни разбирания и отлично боравещ с огнестрелно оръжие. Срещу 32-годишния норвежец са повдигнати обвинения в тероризъм и го заплашват до 21 години лишаване от свобода. В понеделник Андерш Брайвик ще се яви пред съда.
Норвежката полиция засили мерките за сигурност около потенциални цели на терористи, след като в петък в младежки лагер край Осло бяха застреляни най-малко 84 души, а два часа по-рано  експлозия в центъра на норвежката столица отне живота на седем човека.  Андреш Брайвик, облечен като полицай, открил огън на събиране на работническата партия на остров Ютьоя, край Осло. Очаквало се там да говори и норвежкият премиер. Младежката организация на Норвежка работническа партия ежегодно провежда лагерите си на острова. Когато чули стрелбата, много от тийнейджърите потърсили убежище в близки сгради, други избягали в гората или се опитали да се спасят чрез плуване.
Нападателят първо започнал да стреля по хората на острова, а след това насочил оръжието си и към тези във водата.