България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Инспекторатът към ВСС с нови правомощия и с много въпросителни

Едно от новите правомощия на Инспектората към ВСС е свързано с конфликта на интереси на съдии, прокурори и следователи

15.03.2016 | 10:41 Редактор: Ирина Георгиева
Инспекторатът към ВСС с нови правомощия и с много въпросителни

С последните промени на Конституцията от декември м.г. на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС) се възложиха нови правомощия. Това обясни в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR Незабравка Стоева, която е бивш инспектор в Инспектората към ВСС, а сега член на ВСС и председател на Комисията по конфликт на интереси и взаимодействие с Инспектората към ВСС.

Едно от новите правомощия на Инспектората към ВСС е свързано с извършването на проверки за почтеност, за установяване на дейности, които нарушават престижа на съдебната власт и за действия, които смущават независимостта й, уточни Стоева.

Още по темата

По думите й тези проверки "могат да се обобщават като проверки на нарушаване на етичните правила и норми, които действат по сегашния Кодекс по етично поведение на българските магистрати и които проверки досега извършваше постоянната Етична комисия към ВСС и местните Комисии към органите съдебна власт".

Стоева уточни, че и в момента се извършват подобни проверки - на практика имаме пренасяне на тези правомощия от един орган - от Етична комисия на ВСС към Инспектората към ВСС.

"Дали ще има сътресения по това пренасяне, времето ще покаже. Във възложените нови правомощия има изключително много въпросителни. Доколкото конституционният текст по отношение на правомощията е и да извършва проверки. Сега очакванията със Закона за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт, това правомощие да се доуреди и стои една прогноза, свързана с много въпроси. Първият е докъде ще стигнат проверките и какво ще се пази с резултатите от тези проверки", попита тя.

"Това, което ще стане чрез компетентност от една страна на Инспектората към ВСС като независим и самостоятелен орган, който вероятно със свои правила с правилника ще доурежда допълнително или извършването на проверките. Но по отношение съдбата на проверките, това е един голям въпрос към законодателя", добави тя.

Втората група проверки, възложена на Инспектората към ВСС е свързана с конфликта на интереси на съдии, прокурори и следователи, които до този момент се извършват от Комисия по предотвратяване и установяване на конфликт на интереси по Закона за конфликт на интереси.

"Комисията по предотвратяване и установяване на конфликт на интереси и на този етап извършва подобни проверки. Отново въпросителните за разделянето на този вид проверки е много болезнена тема по конфликта на интереси към Инспектората на ВСС и към евентуално новия антикорупционен орган, който се обсъжда и предстои евентуално да бъде приет. Възникват много въпроси - и в момента магистратите подават декларации по конфликт на интереси пред ВСС", посочи Стоева.

Ново е, че декларациите ще се подават към Инспектората към ВСС, уточни тя. По думите й отново възниква въпросът какви ще бъдат проверките по това явление конфликт на интереси. Ще се правят ли по същество? Ще се проверяват ли декларираните и недекларираните обстоятелства от страна на магистратите или отново само ще се следи за срока?

Дали ще се даде компетентността на Инспектората да санкционира магистратите, в случаи на просрочия или декларирани или недекларирани просрочия? Това предстои да уреди законодателя през следващите дни, коментира Стоева.

Има и една друга възможност - Инспекторатът само да приема декларациите и да ги изпраща или препраща по компетентност към новия антикорупционен орган, допусна Стоева. 

Според нея, ако това се случи, "това с възлагането на новите правомощия на Инспектората беше продиктувано от необходимостта да се създадат допълнително гаранции на другите два конституционни принципа - на независимост на съдебната власт и на разделението на властите. Отнасянето към новия антикорупционен орган отново създава опасности по смущаването на независимостта на съдиите, прокурорите и следователите".

Чуйте: