България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Родните прокурори - най-натоварени в Европа

Нямаме нужда от зам.-главен прокурор по корупцията, обясни пред Bulgaria ON AIR председателят на етичната комисия във ВСС

02.03.2016 | 12:34 Редактор: Анисия Иванова
Родните прокурори - най-натоварени в Европа

В измененията на Конституцията влязоха нови моменти, който касаят прокуратурата и които ги нямаше в първоначалното предложение. Това заяви в Сутрешния блок на телевизия Bulgaria ON AIR Ясен Тодоров, председател на етичната комисия във ВСС.

Това са по-голяма отчетност на главния прокурор, избор на членовете на ВСС от парламентарната квота с две трети, разделяне на ВСС на прокурорско-следователска и съдийска колегия, назначаване и освобождаване на магистрати и налагане на дисциплинарни наказания, както и явното гласуване във ВСС.

"От януари месец всички решения вече се вземат така", обясни Тодоров.

Според него в родната прокуратура не е нужно да се учредява длъжност зам.-главен прокурор по корупцията, както е в Румъния

За него северната ни съседка не е най-добрият пример за правосъдие. Тодоров припомни как са започнали там промените – с разстрел на бившия държавен глава Николае Чаушеско.

По думите му трябва много ясно разграничение с какво ще се занимава прокуратурата – само с най-тежките престъпления или с всички административни нарушения, "защото българската прокуратура е прокуратурата в Европа, която се занимава с най-много неща“.

"При специализираната прокуратура например упрекът е, че няма тежки присъди и много често се стига до споразумения, условни наказания. В много европейски държави прокурорите са по-малко, но работят с огромен екип. Докато у нас прокурорът е навсякъде и за всичко“, каза още той.
 
Според него в обществото се спекулира с въпроса за политизирането на съдебната система.

"Парламентарната квота не е нещо лошо във ВСС. Тя е инструмент срещу капсулирането на системата. Това е един вид представяне на гражданската квота, защото депутатите са избрани от народа", каза още Тодоров.

Той коментира твърденията на прокурор Бойко Атанасов, според когото в Столичното следствие има наказателни бригади за политически поръчки. Атанасов обвини прокуратурата, че действа като "шпиц команда" и държи в подчинение министри и депутати.

Тодоров заяви, че в понеделник Бойко Атанасов е поканен в Етичната комисия, за да представи вижданията си.