България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Следователят Бойко Атанасов: Няма оказван натиск срещу мен!

"Съвестта ми е чиста", заяви Атанасов в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR

09.03.2016 | 09:35 Редактор: Мария Аладжова
Следователят Бойко Атанасов: Няма оказван натиск срещу мен!

13 прокурори и 13 следователи са били извикани от Етичната комисия на ВСС на изслушването на Бойко Атанасов, във връзка с твърденията му за съществуваща "шпицкоманда" под ръковоството на главния прокурор Сотир Цацаров.

"Те просто бяха извикани. Аз отправих искане да бъде изслушана една част от тях, а не да стоят хора за масовка", разказа Атанасов в ефира на Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

Изслушването му е продължило 3 часа. Атанасов е депозирал голяма част от исканията, които трябваше да бъдат събрани като доказателства по административната преписка.

В нея следователят е цитирал нарушения в период от 5 години: "Споменал съм за закононарушения, свързани със случайния подбор на делата на магистратите, с неравномерната натовареност. В това число и групи, разследващи дела, които трябва да бъдат разследвани от всички, а по тях работят само от една част от колегите", поясни той.

По думите му малка част от това, което е представил, е било поставено в дневния ред на изслушването.

Атанасов увери, че върху него не е упражняван директен натиск след твърденията, които отправи към Прокуратурата. Това, което потвърди обаче е, че са започнати проверки по делата, които е разследвал.

"От изявленията на Главния прокурор виждам, че има безпокойство и от страна на председателя на Етичната комисия на ВСС", коментира Атанасов - "Съвестта ми е чиста. Като се погледна в огледалото и виждам себе си, но за около десет години доста побелях. Нервите си заслужават, защото спя спокойно. Надявам се голяма част от колегите да достигнат до този извод и да започнат да говорят истината".

Целият разговор с Бойко Атанасов - във видеото!