България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Подчинената прокуратура! Откровенията на проф. Никола Филчев

"Политиците все говорят за независимост на съдебната система, но постоянно се опитват да я подчинят", каза той пред Bulgaria ON AIR

29.02.2016 | 08:57 Редактор: Ирина Георгиева
Подчинената прокуратура! Откровенията на проф. Никола Филчев

Бившият главен прокурор Никола Филчев обяви пред Сутрешния блок на телевизия Bulgaria ON AIR, че си надява реформите в съдебната ни система да бъдат доведени до край, за да има така желаната справедливост в обществото

“Трябва да сме наясно – да поставим диагнозата на съдебната система – решенията се вземат под давление на външни фактори. Ефективността на наказателното правосъдие зависи от три неща – независимост, справедливост и бързина. Политиците все говорят за независимост на съдебната система, но постоянно се опитват да я подчинят“, настоя той.

Още по темата

По думите му няма по-контролирана институция от прокуратурата.

„Главният прокурор всяка година се отчита пред парламента, всички назначения и финансови разходи се отчитат пред ВСС“, поясни той.

Проф. Филчев обяви, че зад хубавите думи се крият лоши намерения.

„Прокуратурата е на предния фронт на борбата с престъпността, решенията не се взимат независимо, те се взимат под влияние на външни фактори – на управляващата политическа класа, или под въздействие на парите на олигарсите“, отговори той на въпроса дали има голям натиск върху главния прокурор.

Според него същинската прокурорска работа изисква спазването на закона, „другата половина е да устояваш на натиска от външни фактори“, отбеляза бившият Обвинител №1 в държавата.

„Сега разцъфтя корупцията. Тя не е нещо, което не ни е чуждо, тя е стремежът да имаш повече. Корупцията е използване на служебното положение, за да придобиеш. Корупцията винаги е дейност на властимащите и те я използват, за да забогатеят незаконно, корупцията не е дейност на бедните и социалнослабите хора“, категоричен бе той.

По думите му през тези 26 години на демокрация, България се е превърнала в най-бедната, болната и корумпирана страна, „защото преходът се оказа неуспешен“, настоя Никола Филчев.