Шествие за съдебна реформа

Протестиращите поискаха отчетност от главния прокурор

27.02.2016 | 19:12 Редактор: Васил Детелинов
Шествие за съдебна реформа

Шествие с искане за справедливо правосъдие и прозрачност в работата на прокуратурата събра няколкостотин души в София. Походът от Съдебната палата до градинката пред народния театър Иван Вазов бе организиран от неправителствената организация Правосъдие за всеки.

Повече от 20 години Анжела Кьосева води съдебни битки, за да си върне земя. Твърди,че й е отнета незаконно. На 2 инстанции печели съдебните битки. Скоро предстой поредно заседание. Дългите съдебни процеси я карат да не вярва на българското правосъдие.

Анжела Кьосева, обаче има надежда че съдебната реформа ще се случи. В това вярва и бившия правосъден министър Христо Иванов, който се включи в похода и подкрепи идеите им мандата на главния прокурор да бъде намален от 7 на 5 години. Той да има заместник, който да отговаря за борбата с корупцията. 3 годишен да е мандатът на ВСС. Да бъде намалена и парламентарната квота в кадровия орган. Протестиращите посрещнаха Христо Иванов с аплодисменти.

 За отчетност на главния прокурор настоява и това семейство дошло с детето си на протеста. Предложенията на Правосъдие за всеки могат да станат само с поправка на Конституцията. В похода участваха и няколко депутати, които обещаха да съберат необходимите гласове за да може идеите им да бъдат разгледани в пленарната зала.

Още в репортажа на Васил Детелинов.