България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Може ли една партия да управлява две съдилища?

Председателят на Съюза на съдиите и Екатерина Михайлова от ДСБ коментираха изказването на премиера Бойко Борисов за съдебната власт в ефира на Bulgaria ON AIR

09.03.2016 | 11:14 Редактор: Луиза Божинова
Може ли една партия да управлява две съдилища?

Засягането на авторитета на съдебната власт руши авторитета на държавата. Ако някой държавен орган мисли, че атакувайки съда ще успее да трупа дивиденти, това ще е пагубно за доверието във всички държавни институции. Това каза председателят на Съюза на съдиите Атанас Атанасов в предаването "Сутрешен блок" на телевизия Bulgaria ON AIR.

Атанасов сподели, че е изненадан от изказването на министър-председателя Бойко Борисов, направено пред електронен сайт вчера, за това, че от трите големи съда в страната (Върховен касационен съд, Софийски градски съд и Върховен административен съд) ДСБ ръководи два от тях: ВКС в лицето на Лозан Панов и СГС. 

"Това, че ДСБ пряко контролирала СГС и ВКС е едно твърдение, което е лишено от фактическо съдържание, тъй като не става ясно как една политическа партия ръководи две съдилища. Това, което искам да кажа като съдия, е, че ръководителите и на двете съдилища са избрани от ВСС, в който има както представители на Народното събрание (НС), така и представители на съдиите и прокурорите. Не виждам как една политическа партия може да управяллява пряко съда. Премиерът, ако има данни за такова нещо, трябва да сезира ВСС. Аз считам, че няма почва за такива твърдения", заяви Атанас Атанасов. 

Екатерина Михайлова от ДСБ пък каза, че един от проблемите на съдебната власт е, че непрекъснато бива обстрелвана с атаки и аргументи, а не с решаване на проблемите, които има. 

"Изказването на министър-председателя, което обвинява една политическа партия, че кадрува, е част от нерешаването на проблемите вътре в съдебната власт. Много странно ми се стори това, че ДСБ е кадрувала в съдебната власт."

Михайлова е категорична, че ако наистина има данни за вмешателства на партии, то трябва да се вземат мерки.

На въпрос кой контролира съдилищата Михайлова отговори, че в крайна сметка тези, които имат право да се намесват, са ВСС и инспектората към ВСС. Във връзка с реформата в съдебната система, тя заяви, че трябва да се промени начинът, по който се излъчват лицата от така наречената политическа квота, т.е. от НС. 

"Тука е отговорността на политическите сили, когато правят такива избори, да става ясно защо избират едни кандидати, а не други", каза Атанасов. 

"Всъщнопст задачата в закона за устройство на съдебната власт е да се изработят такива процедури, че да не говортим само за публичност, а за ясни правила и прозрачност. Да знаем защо се избира един, а не се избира друг. Защото сега имаме някакви кандидати и се питаме защо тези ги избраха? Има много неща, които трябва да бъдат заложени с конкретни изисквания, и накрая да видим кой отговаря и кой не. Тогава ще имаме прозрачен процес", заключи Михайлова.