България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ресторантьорите са недоволни от Бюджет 2023, синдикатите продължават с протестите

Коментар от Ричард Алибегов, Юлиан Войнов и Красимир Митов на новата финансова рамка на държавата

28.07.2023 | 09:25 Редактор: Юлиан Христов

След близо 20 часа дебати, депутатите приеха окончателно държавния бюджет за тази година. Народните представители решиха фирмите с над 100 служители да изплащат заплати само по банков път. Гласувани бяха редица увеличения, като 30 млн. лева отиват за заплати в Спешна помощ и РЗИ.

От ресторантьорския бизнес изразяват недоволство от параметрите в бюджета.

"Това, което беше прието в пленарната зала, е коренно различно от това, което беше гласувано в бюджетната комисия", каза председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов в студиото на "България сутрин".

Той изтъкна, че българските ресторанти редовно издават касови бележки и както във всеки друг бранш има "черни овце", които не го правят. По думите му обаче, повече от половината ресторантьори са съвестни.

"Имаме вързани апарати с НАП. България е единствената страна в Европа, където данъчните власти могат да запечатват търговски обект, ако не се издава касов бон", каза Алибегов.

Според него новите промени ще натоварят с близо 30-40% повече разходи фирмите, тъй като в счетоводството ще трябва да бъдат назначени допълнително хора, които да отговорят на новите изисквания, като това за обявяване на касовите наличности.

"Странно е, че партията, която го предлага това нещо, имаше написано с големи букви "Намаляване на административната тежест", посочи Алибегов.

По отношение на ДДС от бранша са доволни, тъй като в 24 страни от ЕС тази ставка е диференцирана и обикновено е наполовина. Алибегов отново защити тезата, че от две години локдаун ресторантите са били затворени 11 месеца, а в същото време се е увеличил минималният осигурителен праг на почти 800 лв.

"Браншът е внесъл колкото за 2018 г., ако не и повече пари в бюджета, защото има изсветляване на сектора", обясни Алибегов и добави: Малко хора внасяме в бюджета, а много повече дърпат от него.

Ричард Алибегов напомни позицията на бранша, че са недоволни от министъра на туризма, тъй като първоначално е било заявено, че ще има назначен професионалист на поста. В същото време, според него, в бюджета туризмът не е приоритет, тъй като парите в сектора са намалени с около 1 млн. лв.

Частично доволни от бюджета са синдикатите.

"Нашите искания бяха изпълнени на 100 процента, винаги ще има недоволни. Но трябва да проявим разбиране и скромност. Все пак нашите искания не бяха просто за вдигане на заплатите, защото някой иска повече пари. Ние алармираме отдавна, че трябват мерки за спешната помощ", каза пред Bulgaria ON AIR Красимир Митов от синдикат "Защита".

Той обаче е на мнение, че въпреки приетите искания на синдикатите, "битката ще продължи от понеделник". Причината е в това, че те ще искат прозрачност при разпределянето на средствата.

"Имаме съмнения, че парите могат да потънат в пясъците поради орязания бюджет на МЗ и това дали ще бъдат справедливо разпределени, или ще бъдат дадени на нашите хора, а други да вземат по 50 лв. Ние сме дали своите предложения и от понеделник ще продължаваме да отстояваме. Продължаваме с протестите, докато не получим гаранции, че разпределението ще стане прозрачно", обясни Митов.

Той е на мнение, че не във всички сфери доходите изпреварват инфлацията. "В здравеопазването може да е така, но то е хронично недофинансирано", каза гостът.

Според икономиста Юлиан Войнов реакцията на бизнеса е нормално да бъде недоволство. В студиото на "България сутрин" той обясни, че има неща в бюджета, за които няма проблем да бъдат изпълнени. Като отчетите за касовата наличност, за която от бизнеса се опасяват, че ще имат допълнителни разходи. По думите му и сега в края на деня търговските обекти правят подобен отчет.

Войнов добави, че административното бреме е по-малко.

"В България основният данък са косвените данъци и ДДС, за сметка на ниския корпоративен данък и данъка за физическите лица, които в ЕС достигат до 40 процента. Това е някакъв компромис, ако наистина намаляването на ДДС води до плащания в бюджета", каза икономистът.

Войнов смята, че България е единствената страна, в която доходите изпреварват инфлацията. "Разбираемо е, че има много сектори в държавата, в които има недоволни, но огромна част от разходите за 2022 г. и тази година представляват драстично увеличение на социалните плащания и заплатите от порядъка на 50 дори 100 процента", посочи той.

"Това са постоянни разходи в годините, които по никакъв начин не могат да бъдат намалени", допълни Войнов и отбеляза, че за следващата година се очаква забавяне на икономиката, което означава, че приходите в бюджета ще намаляват, а разходите ще се увеличават.

Юлиян Войнов е на мнение, че свиването на капиталовите разходи е най-лесното, което може да се направи, а това е основен инструмент за растежа на държавата.

"Когато се тръгва в обратна посока и се правят постоянни разходи и преразпределяне на бюджетните разходи за по-високи заплати, това е политика, която по-скоро стагнира ситуацията, но и икономиката не се развива с този темп, за който ни се иска да се развива", коментира той.

Гледайте целия разговор във видеото.