Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Икономист: Рисковете в приходната част на бюджета са големи, парите по ПВУ са на кантар

Заплатите по банков път може да стимулират некоректни практики от страна на работодатели, коментира Калоян Стайков

27.07.2023 | 23:22 Редактор: Елеонора Танева

Има сериозни рискове при приходната част на бюджета, включително очакваната събираемост от НАП. Това коментира главният икономист на Института за енергиен мениджмънт Калоян Стайков в ефира на предаването "Директно".

По думите му слабости в работата на приходната агенция са проличали още през изминалата година.

"Основният риск, ако не успеем да съберем всички приходи, които сме заложили е, че ще има структурно влошаване на бюджетното салдо, което означава, че всяка следваща година и всеки следващ бюджет става все по-труден за планиране и изпълнение", убеден е Стайков.

Като друг проблем той посочи, че парите по Плана за възстановяване и устойчивост, които България очаква да получи, са категорично заложени в приходната част на финансовата рамка.

"Очакваното плащане по Плана за възстановяване и устойчивост е на кантар. Страшно много закъсняхме, което автоматично увеличава риска то да не бъде получено в рамките на годината", посочи икономистът.

Като неразбираема определи мярката, приета окончателно по-рано днес от депутатите, всички фирми със 100 и повече служители задължително да плащат възнагражденията им по банков път. Първоначално идеята беше това да важи за фирмите с персонал над 50 души.

"Над 50 човека - вече говорим за средни предприятия, които така или иначе изплащат възнагражденията си по банков път. Единици са тези, които са рискови и НАП може да насочи своите усилия точно към тях. Сменихме границите от 50 на 100, което е и границата между средно и голямо предприятие, като за голямо те са над 250 души, тоест са избрали някаква компромисна средна стойност. Не мисля, че има някакво сериозно значение, за мен това е отчитане на дейност", категоричен бе Стайков пред Bulgaria ON AIR.

Според него това би могло дори да стимулира некоректни практики от страна на работодатели.

Икономистът изтъкна, че е амбициозно да се смята, че дефицитът ще бъде свит до 3%, каквото е и едно от изискванията, които страната ни трябва да покрие по пътя си към Еврозоната.

"Виждаме, че икономическата активност започва да се забавя. Българската народна банка публикува макроикономическата си прогноза, в която твърди, че се очаква по-нисък икономически растеж в сравнение с прогнозата на Министерството на финансите", каза Стайков.

"Още като беше публикуван бюджетът говорехме, че капиталовата програма е амбициозна. Голяма част от разходите за заплати вече са направени, тоест, тази рамка, която беше представена, беше нереалистична. В края на годината очаквам отново заплатите за разходи да са по-високи, отколкото ще бъдат гласувани евентуално днес", смята още експертът.

Гледайте целия разговор във видеото.