Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Лидия Шулева: Бюджетът може да бъде и преизпълнен, заплатите по банка ще осветлят сивата икономика

В хазната могат да влязат 500 млн. лв. от ДДС, ако бъде върнато в нормални размери, коментира бившият социален министър

27.07.2023 | 20:50 Редактор: Елеонора Танева

Бюджет 2023 е на финалната права.

"Бюджетът трябва да бъде изпълнен, най-малкото във вида, в който е предложен - с 3% дефицит. Има шансове да бъде преизпълнен - капиталовите разходи може би няма да могат да се изпълнят на 100%, 30% от предвидените разходи са направени до момента, за оставащото време не е сигурно, че останалите 70% ще бъдат изпълнени", коментира бившият социален министър Лидия Шулева в студиото на "Денят ON AIR". 

Тя разчита страната ни да получи и средствата, предвидени по ПВУ, ако реформите в съдебната система бъдат реализирани.

По думите ѝ 100% дивидент от държавните дружества се очаква да бъдат взети от енергетиката.

"За да се стигне до печалбата са предвидени разходите на тези дружества, включително и амортизацията", уточни Шулева. 

Пред Bulgaria ON AIR бившият социален министър посочи приоритетите, по които правителството трябва да работи: "Присъединяването към Еврозоната и Шенген, някои дребни частни интереси биха могли да бъдат пожертвани".

Според нея рискът за бюджета се крие най-вече в парламента.

"И тук депутатите направиха предложения за увеличение с 350 млрд. лв. на разходи, свързани най-вече със заплати. Ако не бъде компенсирано с приходи или с намаляване на разходи в други пера, това  представлява риск. Да не забравяме, че увеличените заплати тази година водят до нови увеличения следващи години, което до известна степен помпа инфлацията", каза Шулева.

Тя приветства решението на депутатите фирмите с над 100 служители да плащат заплати само по банков път.

"Реформите са свързани с изсветляване на сивата икономика, нужен е и по-строг контрол върху стоки с по-голям риск. Предполага се, че в малките населени места нямат 100 човека в предприятия, това е за средните предприятия", каза още Шулева.

Бившият социален министър е убедена, че ДДС-то трябва да бъде върнато в нормални размери за секторите, в които беше намалено по време на пандемията. От това в държавната хазна ще влязат 500 млн. лв.

Гледайте целия разговор във видеото.