"Банките ще печелят от приходите на хората": Остри реакции в НС заради заплатите по сметка

Депутатите решиха да не се държи такса за теглене на заплати, пенсии и социални помощи

27.07.2023 | 18:54 Редактор: Елеонора Танева

Депутатите задължиха  работодателите със служители над 100 души да изплащат заплатите им само по банков път. Мотивите на финансовото министерство са, че по този начин ще има изсветляване на сивия сектор.  Предложението срещна съпротивата в лицето на опозицията. 

"Как в селата ще има повече ATM машини, така че да се възползват, за мен на този етап е неразбираемо как ще стане", коментира депутатът от БСП Драгомир Стойнев.

"Това, което вие се опитвате да направите, е да крадете от техните сметки, не да крадете, а банките да взимат от приходите на хората", изрази позицията си Стоян Таслаков от "Възраждане".

Управляващите обясниха мотивите си. 

"Освен да използваш банките, има модерни приложения, няма нужда да стигате даже до банкомат", уточни депутатът от ПП-ДБ Настимир Ананиев.

От ПП-ДБ направиха предложение при теглене на заплати, пенсии и социални помощи да не се дължи такса. Депутате одобриха идеята.

Препъни камък по-рано през деня се оказаха и компенсациите за ток на бизнеса. Откъде да дойдат парите и дали да се запази механизмът за облагане на всички енергийни компании. 

"Параграф 3 позволява да се попълва фонд "Сигурност" на енергийната система, от който да се изплащат компенсации на бизнеса, ако цената на електроенергията мине над 200 лв. на мегават/час", каза финансовият министър Асен Василев.

"Манипулациите с това, че едва ли не от параграф 3 зависят компенсациите за бизнеса е пълна лъжа, я ги даде на бизнеса я, не", коментира Делян Добрев от ГЕРБ-СДС.

"Сега този хасковски гамбит ще го слушаме цял ден, но имаме сериозна работа", каза Атанас Атанасов от ПП-ДБ.

И от сериозната работа фокусът се измести към това кой на кого нареждал какво да прави по бюджета. От ИТН атакуваха финансовия министър. 

"Той експерт ли е или някаква кукла на конци, на която финансист, каратист, шахматист, планерист Бойко Борисов нарежда?", заяви от трибуната на НС Тошко Йорданов от ИТН.

Упрек имаха и от "Възраждане".

"Недейте да лицемерничите некоалиция, джентълменски споразумения - не, патерица сте", отсече Цончо Ганев.

С окончателния бюджет депутатите увеличиха заплатите в държавните сектори. 157 млн. лв. са за МВР и ДАНС. 30 млн. за Спешната помощ, 75 млн. за увеличаване на заплатите в сектор "Отбрана".

Снимка: БГНЕС