Бюджет 2023: План-сметката набъбна с 400 млн. лв., управляващите се скараха

Делян Добрев от ГЕРБ-СДС определи част от държавната сметка като "манипулация"

27.07.2023 | 14:00 Редактор: Юлиан Христов

В парламента депутатите обсъждат и решават за бюджета на държавата. Основните "препъникамъни" - особено в бюджетната комисия, до последно бяха предвидените повече пари за заплати и по-малката събираемост.

С около 400 млн. се е увеличила план-сметката на държавата, като средствата са главно за увеличаване на заплатите в държавния сектор. 157 млн. лв. ще бъдат заделени за заплати в МВР и ДАНС, 30 млн. лв. са заделени за Спешна помощ, а 75 млн. отиват за увеличение на заплащанията в отбраната.

Само преди дни в ресорната комисия бюджетът беше приет, но вносителят му – финансовият министър Асен Василев, се отрече от него. Причината е, че някои от предложенията му отпаднаха. Така например, не срещна одобрение идеята фирми със служители над 50 души да изплащат заплатите на работниците си само по банков път. Беше приета идеята това да важи за фирмите с работници над 100 души.

В пленарната зала се разрази спор за компенсациите на бизнеса за тока.

"Параграф 3 позволява да се попълва фонд "Сигурност" на енергийната система, от който да се изплащат компенсации на бизнеса, ако цената на електроенергията мине над 200 лв. на мегават/час", каза финансовият министър Асен Василев.

От ГЕРБ-СДС контрираха и определиха това като манипулация.

"На финансовия министър не му стигат парите и иска тези данъци да продължат до края на годината. Манипулацията с това, че едва ли не, че с приемането на параграф 3, от него зависят компенсациите за бизнеса, е пълна лъжа", каза Делян Добрев от ГЕРБ-СДС.

Отговори последваха и от останалите парламентарни групи.

"На другия ден финансистът Бойко Борисов е наредил на групата какво да прави и сега, за да е спокоен Асен Василев и за да не се наложи след 10-15 часа гласуване да се врътне и да каже, че той не подкрепя този бюджет, затова това се прави сега", обясни Тошко Йорданов от ИТН.

"Този хасковски гамбит, който ще го гледаме днес цял ден тук, е ясен, но в крайна сметка е несериозна работа", каза Атанас Атанасов от ПП-ДБ.

От "Възраждане" опонираха на ПП-ДБ, като ги нарекоха "патерици". "Доброто ченге, част от хасковския гамбит, ще гласува „против“ или „за“, както той реши – по съвест. Но другите ще ви подкрепят. Затова недейте да лицемерничите и да обяснявате "некоалиция", джентълменски споразумения. Не, патерици сте", каза Цончо Ганев от "Възраждане".

"Нашата скромна финансова експертиза показва, че този механизъм наистина включва и частните дружества, а не само държавните, както беше до скоро", коментира Йордан Цонев от ДПС.

Очаква се дебатите да продължават до късно вечерта, докато не приемат окончателно бюджета на държавата.