Окончателно: Депутатите приеха на второ четене бюджета на НЗОК

Корнелия Нинова разкритикува народните представители, че не знаят какво гласуват

26.07.2023 | 14:50 Редактор: Михаела Димитрова
Окончателно: Депутатите приеха на второ четене бюджета на НЗОК

Народните представители приеха на второ четене Законопроекта за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2023 г.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова разкритикува депутатите, че не знаят какво гласуват.

"Казали днес Борисов и Кирил Петков, че Асен Василев бил онлайн на срещата. Бюджет онлайн ще се приеме за пръв път в държавата и такъв миш-маш онлайн ще излезе, че ще бъде за сметка на всеки от бебето до пенсионера.", коментира Нинова.

Настимир Ананиев от ПП-ДБ отвърна на Нинова и посочи, че изказването ѝ не е по параграфите, които разглеждат в момента.

След разменените реплики, депутатите приеха към здравноосигурителните плащания за специализирана извънболнична медицинска, включително комплексно диспансерно (амбулаторно) наблюдение да бъдат добавени 6 660 000 лв. Тези средства са предвидени за амбулаторната процедура диагностика и оценка на невроразвитийни разстройства, предаде БГНЕС.

Народните представители приеха управителят на НЗОК в срок от един месец от деня на обнародването на закона да определи еднократно нов увеличен размер на индивидуалните основни заплати на служителите в НЗОК и РЗОК, извън сроковете определени в наредба в Кодекса на труда, но в рамките на разходите за персонал, предвидени по бюджета на НЗОК за 2023 г. и без да се надхвърля максималния размер на основната месечна заплата за съответното ниво и степен. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR