Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Милен Велчев: Бюджетът е разточителен, но няма да ни попречи за Еврозоната

"Без капиталови разходи държавата не може да върви напред и да се развива", каза бившият финансов министър

26.07.2023 | 20:35 Редактор: Искра Ангелова

"В този си вид Бюджет 2023 е изпълним, но нека не забравяме, че и утре предстои гласуването му на второ четене в пленарна зала. В бюджетна комисия са гласувани едни текстове, които днес беше заявено, че няма да бъдат гласувани. Стана ясно, че финансовият министър не приема текстовете, гласувани в бюджетната комисия - тези, които се различават от проекта на бюджета, но стана ясно, че повече от тях ще бъдат прегласувани в пленарна зала в приемлив вид за МФ", каза бившият финансов министър Милен Велчев в студиото на "Денят ON AIR".

Според него това създава интрига, но все пак утре ще бъдем свидетели на окончателното решение.

"Малко вероятно е бюджетът да генерира още по-голям дефицит от 3-те процента от БВП, заложени в проекта. Но това не го прави идеалния бюджет. С тези 3% дефицит в днешната икономическа ситуация той е разточителен, не би трябвало в растяща икономика да си поставяме толкова ниски цели. Би трябвало бюджетът да е балансиран, ако не и с излишък, за да имаме резерви, които да ползваме при неизбежен бъдещ спад в икономиката", допълни Велчев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той е категоричен, че не може бюджетът да се "кърпи" за сметка на капиталовите разходи.

"Без капиталови разходи държавата не може да върви напред и да се развива. Тя има нужда от инфраструктура, национално съфинансиране. Правилно е напред да се върви със структурни реформи, а заплатите трябва да растат с инфлацията, че дори и по-бързо. Но това да не става за сметка на по-големи и по-големи разходи, защото този бюджет може би ще постави рекорд по разходи като процент от БВП", подчерта бившият финансов министър.

Велчев е на мнение, че частният сектор изпитва ужасяващи проблеми с намирането на кадри.

Попитан дали е ясно откъде ще дойдат приходите, които са на стойност 5 млрд., той отговори: "Те ще дойдат от много посоки. Една от тях е инфлацията, защото когато цените на стоките растат, печалбите на фирмите са рекордно високи, доходите също растат. Един ден неизбежно ще стигнем до икономически спад. Това е моментът, в който държавата трябва да се намеси с инструмента "бюджетен дефицит". Сега трябва да спестява, за да се подготви за това."

Бившият министър смята, че на всички икономисти е било ясно е, че цените няма да паднат надолу.

"Това са популистки и добре звучащи тези. Но това разваля бюджетната дисциплина, създава изкривявания в икономиката и от тези намалени ставки се възползват хората, които най-малко имат нужда. На всички е ясно, че някои фирми работят с по-голяма печалба, техният бизнес е такъв, че не изисква допълнителни инвестиции", добави Милен Велчев.

По думите му казусът "Росенец" не е най-големият въпрос пред държавата: "Концесията не би трябвало да се отнема просто така, защото на държавата така ѝ е хрумнало. Ако съществуването на тази концесия противоречи на действащи европейски регламенти - тогава "да", трябва да се отнеме. Но дори тя да бъде отнета, не го виждам като голяма трагедия, пристанището ще продължи да работи."

Велчев е категоричен, че бюджетът, в този му вид, няма как да е пречка за влизането ни в Еврозоната, дори ще помогне: "Това само по себе си не е достатъчно, зависи и от актуалните данни за инфлацията. Не знаем в бъдеще какви ще са те. Има риск да бъдат по-високи, отколкото трябва и тогава трябва да видим какъв е подходът на Европейската комисия."

Гледайте целия разговор във видеото.


1
0 rate up comment rate down comment 0
бг смешки
преди 9 месеца