Опорни хора

Събота от 18:30 часа
още

Венко Сабрутев: България не може да бъде обект на съдебно дело за „Росенец“

Нефтеното пристанище бе отдадено на цената на няколко магазина в мол, казва депутатът от ПП-ДБ

24.07.2023 | 13:30 Редактор: Таня Харизанова

"Най-сетне България да си върне още една граница, защото страната трябва да знае, кой какви количества горива разтоварва, чии са танкерите, чие е горивото. Всичките тези неща скоро ще бъдат отново обект на българската държава".

Това каза в предаването "Опорни хора" депутатът от ПП-ДБ Венко Сабрутев по повод концесията на рафинерията "Росенец".

Той добави, че "няма как България да бъде обект на съдебно дело, защото всъщност ние се позоваваме на европейска директива. България нямаше контрол над тази своя външна граница. Това е единственото нефтено пристанище в България и то беше отдадено на смешна цена на дългосрочна концесия. На цената на няколко магазина в мола".

По повод обвиненията на накои политици, че зад отнемането на концесията стоят корпоративни интереси, Венко Сабрутев отговори така:

"Ако говорим за корпоративни интереси, то това е да отдадеш на ниска цена пристанище. Когато вземаш това пристанище и го даваш да се управлява от българската държава, връщаш си го на българската държава, то става въпрос за национален интерес. Всичко останало е спекулация".

Той подчерта, че рафинерията трябва да се захранва по някакъв начин и единственият за момента познат и възможен чисто технологично е през това пристанище. "Не очакваме „Лукойл“ да има някакви нарушения на работата, тъкмо обратното. Дори държавата би могла да подобри процесите".

Относно работата на правителството и коалиционните партньори, Венко Сабрутев заяви:

"Към момента се изработва всъщност механизъм, как може да работи държавата. Това ще е пакет от законодателни мерки, тези, всъщност, които ние се съгласихме още със стартирането на 49-тото Народно събрание и допълнително механизъм за избор на критичните регулатори, като това коалиционно споразумение няма да е типичното коалиционно споразумение, където всеки един си взема своята територия, тъкмо обратното, тук ще е механизъм, който независимо кой е предложил кандидата ще търсим най-добрия за всяка една от позициите".

Целия разговор гледайте във видеото!