10 спешни екипа за двумилионна София? Бърза помощ не може да търпи повече

Санитари, шофьори, лекари, фелдшери и медицински сестри излязоха на протест

26.07.2023 | 18:40 Редактор: Тодор Петров

На поредния си протест под прозорците на властта излязоха медици от Спешна помощ от цялата страна. Основните им искания са за по-високи заплати и достойни условия на труд. Лекари, медицински сестри и шофьори настояват и за промяна на категорията труд от трета на първа. Според протестиращите ниското заплащане е причина за недостига на спешни екипи.

Санитари, шофьори, лекари, фелдшери и медицински сестри от Спешната помощ се събраха пред парламента. Оттам протестиращите се отправиха към президентството, където имаха среща със началника на кабинета на президента Румен Радев – Гълъб Донев. След това се насочиха към Министерството на здравеопазването.

"Единствено Синдикат "Защита" отразява исканията на Спешната помощ в България. Къде е в момента "Подкрепа", къде е КНСБ, къде са тези хора? В момента в София действат 10 екипа за 2 милиона и половина. Говорим 10 екипа. Три катастрофи, 3 инсулта, 3 инфаркта и Бърза помощ колабира", заяви Валери Кузманов. 

В протеста участваха медици от цялата страна. Тони Димитров е шофьор на линейка в Спешния център във Видин. Поради много закрити отделения той трябва да кара чак до София или Плевен, за да се спаси човешкия живот. А линейките, с които разполагат, не са специализирани. Вместо това се купуват бусове, които биват пригодени за линейки.

"Правете си сметката какви коли караме. Болни умират в София. Вече на Околовръстното ги връщаме обратно", посочи Тони Димитров.

На държавната хазна ще ѝ струва 60 милиона лева, за да увеличи заплатите в Спешната помощ.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС