"Добро утро и честит бюджет": Рано тази сутрин НС прие държавната финансова рамка

Асен Василев благодари на всички за свършената работа

28.07.2023 | 06:50 Редактор: Тодор Петров

Окончателно депутатите приеха държавния бюджет за годината. След близо 20 часа дебати в залата, те пренасочиха част от капиталовите разходи към разходите за заплати. Това стана в 5:41 часа тази сутрин.

Държавният бюджет е изработен при заложени макроикономически показатели – 1,8% растеж на икономиката и 8,7% средногодишна инфлация. С 30 млн. лева се увеличават парите за заплатите в спешна помощ и РЗИ. 20 милиона бяха отделени за плащания на земеделските производители, милион и половина са заделени за заплати в БНР.

Добро утро и честит бюджет, обяви председателят на Народното събрание Росен Желязков след приемането на последната разпоредба от законопроекта. 

Малко над 152 млн. лева са средствата за увеличение на заплатите в МВР и ДАНС. Предвидено е увеличение на възнагражденията в правосъдната ,като за това са отделени 11,5 млн. лева. 
Заплатите ще бъдат увеличени и в системите на митниците и данъчните, затова са отделени 25 млн. лева. с други 75 млн. лева са увеличени разходите за заплати на военнослужещите. За изплащане на еднократна помощ от 300 лева за родителите на ученици в пети клас депутатите определиха сумата от 7,6 млн. лева.

Министърът на финансите Асен Василев благодари за свършената работа. 

"Благодаря на колегите от бюджетна комисия и на всички присъстващи в залата, на всички сътрудници и стенографи, които в продължение на над 20 часа успяха да издържат на този маратон", каза той.

След това Желязков закри заседанието на Народното събрание. Той обяви, че следващото пленарно заседание ще започне днес в 13:00 часа. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR


2
0 rate up comment rate down comment 1
Честито на печеливши
преди 9 месеца
Уважаеми сънародници, благодарение на този "великолепен" бюджет, голяма част от българите ще мизерстват, само и само да се приеме еврото, което поне 70 % от имащите право на глас не желаят. Но, това е демокрацията-волята на посолството, а не на хората, е от значение. Впрочем, с 8,7 %годишна инфлация, която реално е 30 %, дали покриваме инфлационния критерий, или "чрез ала-бала през Урсула" "законно-незаконно" ще приемем еврото през задния вход? Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
Георги
преди 9 месеца
А мизерните пенсии на хора с 42 години трудов стаж кога? С мижевото увеличение пенсията стана 525 лева.Отново не догонихме инфлацията.С парите на хенсионерите ли ще кърпим бюджета? Сигнализирай за неуместен коментар