България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Изнасяме ги в чужбина: От аптеките изчезнаха 7 вида инсулин и над 20 други лекарства за диабет

Липсващите лекарства по лекарско предписание са близо 400, обяви Николай Костов

28.07.2023 | 08:13 Редактор: Тодор Петров

В аптечната мрежа отново липсват животоподдържащи инсулини. При омбудсманa са постъпили десетки жалби, по които тя настоява да се извършат незабавни проверки, както и да се вземат мерки по отстраняване на пропуските. 

"Инсулин има, но определени инсулини ги няма - 7 вида липсват в момента. Тези инсулини не липсват отсега, даже се увеличават като брой. Те се изнасят и това е причината. Влизат в списъка на изнесените лекарства, източникът е ИАЛ", заяви председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов в студиото на "България сутрин". 

По думите му проблемът е, че има липсващи над 20 други лекарства за диабет, които са също така важни за болните, сред тях са оземпик и рибелсус. Има и лекарства за диабет, които не се изнасят. При едните има интерес и са регистрирани в съответната държава, затова се изнасят - най-често за Германия, стана ясно от думите на госта.

"Румъния изнася дори повече от България, пазарът там е по-голям. Но такива дефицити като в България не се формират. В Австрия 217 лекарства са дефицитни за миналия месец, от които само 7 съвпадат с дефицитните в България. Няма нито един инсулин, който да липсва в Австрия. Твърденията, че имаме общи проблеми в цяла Европа и те са свързани с веригите за доставки, са верни само за Западна Европа, но не и за България", обясни Костов пред Bulgaria ON AIR.

За радост, повечето диабетици имат резерви, които пазят за такива случаи. Разменят си лекарства в групите, записват се и обикалят аптеките, допълни председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки.

Специализираната електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти не работи, твърди Николай Костов.

"Твърде малко лекарства влизат в този забранителен списък. Инсулинът не влиза твърде често в списъка. Липсващите лекарства по лекарско предписание са близо 400. Няма как всички да влязат в СЕСПА. Това се отнася и за изнасяните лекарства. Самата СЕСПА трябва да се промени, бившият министър Меджидиев го разбра", коментира той.

Според Костов никой и нищо не пречи за изнасяне на лекарства от складовете у нас и медикаментите се изнасят безпроблемно. 

"Пациентите са наясно и знаят, че ние не сме виновни. Понякога има скандали, защото и те са изнервени. Все пак животът им е свързан с тези лекарства", завърши председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки.

Гледайте целия разговор във видеото.