По 200-300 лекарства изчезват от аптеките всяка година

Едва около 30% от новите терапии достигат до българските пациенти

09.06.2023 | 12:50 Редактор: Петя Кръстева
По 200-300 лекарства изчезват от аптеките всяка година

Икономическият принос от фармацевтичната индустрия у нас има особена важност, за която не се говори често. Около 2,2% от брутния вътрешен продукт на страната или 2,8 млрд. лева се дължи на фармацевтичния сектор за 2021 година. Като приход в държавния бюджет секторът осигурява 1,3 млрд. лева. Отлив на лекарства има, но предимно на тези продукти, които имат аналог. Данните сочат, че между 200 и 300 са лекарствените продукти, които годишно спират да бъдат продавани в България и понякога това създава затруднения за пациентите. Това коментира директорът на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители Деян Денев.

По думите му, за да стигнат до пациентите, голяма част от продуктите са заплащани от Националната здравноосигурителна каса – тоест те са бюджетен разход за държавата и затова на фармацевтичния сектор у нас се гледа като на структура, която струва на държавата пари, но тя носи и своя принос в икономиката на държавата.

Според него най-важното за развитието на сектора у нас е устойчивост на финансирането на лекарствените продукти. 

Денев припомни, че от фармацевтичния сектор се очаква да разработва нови лекарствени продукти за нелечими до момента заболявания. Фармацевтичната иновация е важна, но тя има смисъл само когато достига до пациентите, а за да се случи това, българската система трябва да осигурява възможност лекарствата да стигат до хората, изтъкна той. Данните от ЕС показват, че едва около 30% от новите терапии достигат до българските пациенти.

Наблюдават се още трудности по отношение на наемането на хора и развиването на функции. 

Клиничните изпитвания и привличането им в България обаче са позитивен процес. В страната се правят изследвания от втора и трета фаза – разработки, които обещават да станат лекарствени продукти и се доказва тяхната ефективност, а безопасността им вече е доказана в първата фаза, посочи Денев пред Bloomberg TV Bulgaria.

"България има изключително големи възможности за привличане на инвестиция в сферата на клиничните изпитвания. Ние сме конкурентни, но трябва да отбележим, че в последните години голяма част от клиничните изпитвания поради по-ниската цена, която можеше да бъде осигурена, се случваха в Украйна или в Русия", обобщи той.

Снимка: Димитър Кьосемалиев, Bulgaria ON AIR